Corlăţean: România e îngrijorată de situaţia din Siria. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă

România este îngrijorată de deteriorarea situaţiei din Siria, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, apreciind că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată finaliza cât mai rapid investigaţiile privind posibilitatea folosirii armelor chimice.

27 aug. 2013, 12:03
Corlăţean: România e îngrijorată de situaţia din Siria. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă

„Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria. Atacuri, precum cele din ultima perioadă, în special cele despre care există suspiciuni privind utilizarea armelor chimice şi care au produs un număr important de victime, nu pot fi justificate. Le condamnăm cu fermitate. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă. Este important ca misiunea ONU aflată pe teren să poată finaliza cât mai rapid şi fără niciun fel de impedimente investigaţiile necesare. Ne aşteptăm ca experţii ONU să beneficieze de deplina cooperare la faţa locului’, a spus Corlăţean la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române care se desfăşoară la Bucureşti.

El a subliniat că experţii ONU pot oferi întregii comunităţi internaţionale o analiză obiectivă privind posibilitatea folosirii armelor chimice în Siria.

„În aşteptarea rezultatelor cât mai rapide ale anchetei ONU şi a dezbaterilor din forurile abilitate, şi am în vedere Naţiunile Unite în primul rând, România va continua consultările constante cu partenerii şi aliaţii noştri europeni şi euroatlantici”, a arătat ministrul.

CITEŞTE ŞI Dezvăluire şocantă: SUA au aprobat atacurile chimice lansate de Saddam Hussein în Iran

Corlăţean a subliniat că România împărtăşeşte mesajul Înaltului Reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice care să pună urgent capăt crizei din Siria.

De asemenea, el a indicat faptul că, la fel ca partenerii săi internaţionali, România condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi drepturile fundamentale ale omului şi consideră că este „loc pentru unitate în astfel de cazuri”.

Ministrul de Externe a mai spus că România este mai îngrijorată de situaţia din Siria deoarece un număr important de români se află în această ţară şi a punctat că MAE urmăreşte evoluţiile şi face tot ce-i stă în putinţă împreună cu alte instituţii ale statului pentru acordarea de sprijin şi protecţie consulară acestora.