CORNELIU VADIM TUDOR, candidatul care îşi încearcă norocul pentru a cincea oară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. CORNELIU VADIM TUDOR, 65 de ani, este candidatul PRM la Preşedinţia României şi intră în cursă pentru a cincea oară. Născut la 28 noiembrie 1949, în București, Tribunul, cum este cunoscut, este fondatorul Partidului România Mare, a fost senator în Parlamentul României şi europarlamentar PRM.

29 sept. 2014, 10:00
CORNELIU VADIM TUDOR, candidatul care îşi încearcă norocul pentru a cincea oară

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Corneliu Vadim Tudor înfiinţează în 1991 Partidul România Mare, partid cu orientare naţionalistă. Un an mai târziu, este ales senator în Parlamentul României, câştigând patru mandate de membru în Camera Superioară, din 1992 până în 2008.

Vadim candidează pentru a cincea oară la Preşedinţie. A mai intrat în cursa pentru Cotroceni la alte patru scrutinuri, cel mai bun scor obţinându-l în 2000, când, pe fondul divizării dreptei, a reuşit să ajungă în finala cu Ion Iliescu, când a obţinut 33,17% din voturi. La scrutinul prezidenţial din 1996 a luat 4.72% din voturi, în 2004 – 12,57%, iar în 2009 – 5,56%.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Îşi completează, în 2009, CV-ul politic cu un post de europarlamentar, după ce, la alegerile din 7 iulie, PRM a reuşit să obţină voturile necesare pentru a-şi trimite reprezentanţii la Bruxelles. Partidul lui Vadim nu mai repetă însă performanţa la scrutinul din mai anul acesta, când a obţinut doar 2,7% din voturi. În fruntea listei pentru europarlamentare s-a aflat chiar Vadim Tudor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Un an mai târziu, încep problemele pentru Vadim chiar în interiorul partidului pe care l-a creat. La 27 iulie 2013, în cadrul Congresului PRM organizat la Alba Iulia, s-a hotărât excluderea din partid a acestuia, locul fiindu-i luat de  Gheorghe Funar. La câteva luni distanţă însă, Corneliu Vadim Tudor a fost repus în funcţia de preşedinte al PRM, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, contestată de Funar. La dezbaterile din dosar, Vadim Tudor susţinea că a fost exclus în mod ilegal din partidul pe care l-a înfiinţat. „Aceştia sunt nişte oameni care vor să fure creaţia mea, opera mea. I-am dus de patru ori în Parlamentul României şi de patru ori în Parlamentul European. I-am făcut deputaţi, senatori şi primari şi acum, când nu mai am ce să le ofer, s-au coalizat împotriva mea„, spunea Vadim Tudor, în faţa instanţei. În martie anul acesta, Funar anunţa în schimb că şefia PRM îi revine lui, iar Corneliu Vadim Tudor a fost radiat din Registrul Partidelor Politice de la Tribunalul Bucureşti, ca preşedinte al Partidului România Mare.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Vadim este cunoscut pentru atacurile dure la adresa adversarilor politici, dar şi pentru ameninţările şi acuzaţiile împotriva colegilor de partid care nu s-au mai regăsit pe linia impusă de acesta, de cele mai multe ori aceste conflicte soldându-se cu excluderi din PRM (cazul Corneliu Ciontu sau Ilie Neacșu și Sever Meșca, excluși din partid după ce încercaseră să-l îndepărteze pe acesta de la conducere). De altfel, în urma unor declaraţii sau articole apărute în publicaţiile pe care le conduce, Vadim a fost dat în judecată de mai multe ori pentru insultă și calomnie.

Totodată, Vadim a provocat multe scandaluri, unul dintre cele mai cunoscute fiind celebra poveste a Ronei Hartner, care ar fi avut o idilă cu fostul preşedinte Emil Constantinescu. Astfel, în 8 ianuarie 1999, președintele PRM a încercat să declanșeze un sex-gate dâmbovițean după modelul celui în care era implicat Bill Clinton. Ca urmare, acesta a făcut public un presupus jurnal al actriței Rona Hartner, care relata o idilă pe care aceasta ar fi avt-o cu președintele României, Emil Constantinescu. Scandalul s-a stins fără efecte majore.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Un alt mare scandal în care a fost implicat Vadim este legat de evacuarea PRM din sediul de pe strada Emile Zola, revendicat de fostul proprietar și câștigat definitiv în instanță. S-a întâmplat pe 4 ianuarie 2011 când Vadim Tudor a refuzat să părăsească imobilul, i-a insultat pe polițiști și pe executorul judecătoreasc, acesta din urmă, o femeie, fiind chiar stropită cu apă și înjurată de susținătorii liderului PRM. Ca rezultat al rezistenței opuse față de evacuare, procurorii au anunţat cercetarea liderului PRM Corneliu Vadim Tudor pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti privind evacuarea acelui sediu. 

Un scandal inedit în PRM a izbucnit în octombrie 2011, când echipa de tineri care se ocupa de site-urile publicațiilor PRM, „Tricolorul” și „România Mare”, nemulțumită de comportamentul tribunului, a umplut cele două site-uri, timp de câteva zile, cu mesaje anti-Vadim. Ca represalii, președintele PRM a dizolvat organizația de tineret a partidului. Publicațiile lui Vadim Tudor mai făcuseră obiectul unui scandal cu câțiva ani înainte, când Nati Meir, devenit deputat PRM, a demisionat, în 2005, din cauza unui articol antisemit publicat în paginile „României Mari”.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Potrivit declaraţiei de avere, Vadim nu deţine imobile sau terenuri, are o dacia Logan cumpărată în 2007, deţine o colecţie de autografe celebre şi obiecte care au aparţinut unor personalităţi istorice cde o valoare „inestimabilă”. Nu are conturi sau depozite, dar are două împrumuturi acordate Editurii Rommânia Mare în valoare de circa 140.000 de lei. Anul trecut, a câştigat venituri din salrii ca membru al Paralmentului European în valoare de 72.000 de euro.
Vadim declara recent că vrea să îşi vândă şi maşina şi colecţiile pe care le deţine pentru a-şi finanţa campania electorală pentru prezidenţiale.