Coronavirus: La Wuhan se construieşte contra-cronometru un spital cu 1.000 de paturi

Sute de muncitori şi o armată de escavatoare muncesc la periferia oraşului chinez Wuhan, pentru a construi contra-cronomentru un spital de 1.000 cu paturi în lupta împotriva pneumoniei virale.

27 ian. 2020, 13:58
Coronavirus: La Wuhan se construieşte contra-cronometru un spital cu 1.000 de paturi

Într-un oraş plasat în carantină de facto de joi, el spune că munceşte timp de nouă ore pe zi, ”uneori mai mult, alteori mai puţin, depinde de nevoi”. În oraşul care este epicentrul noului coronavirus, spitalele sunt depăşite de afluxul bolnavilor, afectaţi de pneumonie sau care se tem că s-au îmbolnăvit. Autorităţile au lansat, astfel, construcţia a două spitale suplimentare, care urmează să fie finalizate într-un timp-record.

Potrivit presei publice, construirea primului spital a început vineri şi se încheie la 3 februarie. Stabilimentul, numit ”spitalul zeului de foc”, o divinitate propice împotriva bolilor, urmează să aibă o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi.

Al doilea spital, cu 1.300 de paturi, urmează să fie ridicat în decurs de două săptămâni. El este dedicat ”zeului fulgerului”. Cele două spitale urmează să primească exclusiv victime ale noului coronavirus. ”Bolnavii trebuie izolaţi şi îngrijiţi cât mai rapid posibil”, declară pentru AFP Chen Bingzhong, un fost oficial de rang înalt de la Ministerul Sănătăţii. ”Puterea contagiunii acestui virus este foarte mare. El riscă să contamineze alţi pacienţi şi persoanlul medical”.

 Citeşte şi Chinezi blocaţi în zona de carantină de unde a pornit epidemia cu coronavirus, împiedicaţi cu focuri de armă să fugă din regiune

”Hai Wuhan!”, se poate citi pe o banderolă agăţată în faţa unui camion, care reia astfel strigătul adunării care a cuprins oraşul de când este rupt de lume.

China a construit deja, la Beijing, un spital într-un timp-record – de o săptămână, în cursul epidemiei sângeroase de SARS (sindromul respirator acut sever) din 2003. El a fost făcut din prefabrcate.

Potrivit agenţiei China Nouă, noul spital ridicat la Wuhan este conceput după acelaşi model. Ei ”muncesc în echipe, prin rotaţie, pentru a asigura o muncă de construcţie 24 de ore din 24”, a declarat el. Însă ”a munci repede nu înseamnă a uita calitatea”, a declarat luni premierul Li Keqiang – care a efectuat o vizită la Wuhan. Spitalul urmează ”să asigure protecţia împotriva contaminării”, a declarat el, citat de postul radio Hubei.

Potrivit Guvernului, bugetul lucrărilor de construcţie şi de echipare a celor două spitale se ridică la 300 de milioane de yuani (39 de milioane de euro).

Zang, un muncitor care a sosit în urmă cu trei zile dintr-o provincie vecină, declară pentru AFP că îşi va termina munca în trei zile. Într-un oraş traumatizat de virus, el dă asigurări că nu-i este frică de nimic pe şantier. ”Nu sunt bolnavi”, spune el. ”Sunt toţi la spital”.


loading...