Coronavirus. Sondaj cu rezultate surprinzătoare în Marea Britanie. 86% dintre infectaţi nu au prezentat simptomele principale ale Covid

Un sondajul ONS realizat în Marea Britanie arată că 86,1% dintre oamenii infectaţi cu virusul SARS-COV 2 în perioada aprilie - iunie nu prezintă nici unul dintre principalele simptome ale coronavirusului.

08 oct. 2020, 12:17
Coronavirus. Sondaj cu rezultate surprinzătoare în Marea Britanie. 86% dintre infectaţi nu au prezentat simptomele principale ale Covid

Peste 80% dintre persoanele care au avut rezultate pozitive la testele anti-Covid nu au prezentat niciunul dintre simptomele esențiale ale bolii în ziua în care au făcut testul, spun cercetătorii. În loc să îi bucure, constatarea a născut temerea că viitoarele focare Covid-19 vor fi greu de controlat, în aceste condiţii fiind dificil de prevenit „transmisia silențioasă”, în special în universități și la locuri de muncă cu risc ridicat, cum ar fi fabricile de procesare a cărnii.

Cercetătorii de la UCL au afirmat că 86,1% dintre persoanele infectate nu au prezentat niciunul dintre principalele simptome ale bolii, și anume tuse, febră sau pierderea gustului sau a mirosului.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS 8 OCTOMBRIE. RECORD ABSOLUT ÎN ROMÂNIA: 3130 de noi infectări

Spre deosebire de testarea anti-Covid în focare şi care se concentrează pe persoanele cu simptome, ancheta ONS asupra infecției testează în mod obișnuit zeci de mii de gospodării din toată Marea Britanie, indiferent dacă ocupanții au sau nu simptome. „În acest moment, accentul este pus pe persoanele care prezintă simptome, dar dacă nu îi descoperim pe toți cei care sunt asimptomatici sau presimptomatici, poate fi foarte dificil să descoperim din timp focarele, înainte ca acestea să scape de sub control„, spune Irene Petersen, autoare a studiului. Ea a îndemnat universitățile să mărească acum capacitatea de testare, astfel încât studenții să poată fi testați toată toamna și cu precădere înainte de a se întoarce acasă de Crăciun.

Luna trecută, Grupul Ştiințific Consultativ pentru Situații de Urgență (Sage) a emis un avertisment similar, afirmând că există un „risc critic” ca un număr mare de studenți infectați să declanșeze focare în toată țara atunci când se întorc acasă la sfârșitul anului.