Coronavirusul face discriminări. Ce grupuri etnice sunt cele mai vulnerabile în faţa COVID-19 şi au înregistrat mai multe decese.

Un studiu realizat în Marea Britanie a concluzionat că anumite grupuri minoritare sunt suprareprezentate în registrele de spitalizări și decese cauzate de noul coronavirus.

01 mai 2020, 18:07
Coronavirusul face discriminări. Ce grupuri etnice sunt cele mai vulnerabile în faţa COVID-19 şi au înregistrat mai multe decese.

Pandemia de Covid-19 pare să afecteze mai mult anumite secțiuni ale populației, infectând în mod disproporționat grupuri minoritare etnice din Regatul Unit, indică cercetările efectuate de Institutul pentru Studii Fiscale (IFS) care se ocupă evaluarea politicilor publice și analiza fiscalității.

Potrivit studiului, decesele cauzate de Covid-19 în spital, pe cap de locuitor, sunt cele mai mari în rândul populației din Africa neagră: de 3,7 ori mai mare decât decesele grupul alb britanic. Această cifră este, de asemenea, de 2,9 ori mai mare în rândul persoanelor de origine pakistaneză și de două ori mai mare pentru persoanele originare din Bangladesh.

Citeşte şi Zeci de jurnalişti morţi de coronavirus, în ultimele luni. Ecuador, SUA, Spania şi Marea Britanie au raportat cele mai multe decese

În plus, grupurile etnice indiene şi persoanele de culoare din Caraibe, dar şi alte populaţii albe din REgatul Unit sunt de asemenea mai vulnerabile la noul coronavirus decât britanicii albi. Singur, doar grupul alb irlandez este singurul care a avut mai puține decese.

Studiul subliniază în acest context că este important să se țină seama de profilurile variate ale diferitelor grupuri etnice, unele fiind mai susceptibile decât altele să fie mai vulnerabile din punct de vedere economic și social în condițiile actuale de restricții. În plus, există o serie de alți factori care s-ar putea dovedi a fi importanți, pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări, spune studiul.

După Italia, Marea Britanie este a doua ţară din Europa ca număr de decese cauzate de Covid-19, numărul fiind de 26.711.