Coronavirusul nu se transmite prin suprafețe. Care este principala cale de infectare

Coronavirusul nu poate fi luat de pe suprafețe, susțin trei profesori din Statele Unite ale Americii. Principala cale de transmitere a virusului este cea aeriană.

15 dec. 2020, 09:06
Coronavirusul nu se transmite prin suprafețe. Care este principala cale de infectare

Coronavirusul nu se transmite prin suprafețe. Trei profesori de la universități din Statele Unite susțin că infectarea cu coronavirus prin intermediul unor suprafețe este neglijabilă. Aceștia precizează că nu există niciun studiu care să demonstreze că virusul poate fi luat de pe suprafețe, principala cale de transmitere fiind cea aeriană.

Citește și: STUDIU Covid-19. Cercetătorii, explicaţie despre cazurile grave: De ce unii oameni mor și alții n-au nimic

De asemenea, experții susțin că cel mai mare risc de infectare cu coronavirus îl au persoanele care participă la petreceri. În același timp, nu este exclus riscul ca virusul prezent pe birouri, bancnote, mânerele ușilor și barele mijloacelor de transport în comun să fie luat pe mâini și, apoi, dus în apropierea nasului și a gurii.

Coronavirusul nu se transmite prin suprafețe. Un profesor român de fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza susține că trebuie să existe precauție deoarece nu se poate garanta că suprafețele nu mai conțin câteva urme de coronavirus. De asemenea, acesta amintește că aerisirea spațiilor închise este un obicei care trebuie respectat și repetat de mai multe ori pe zi.

„Nimeni nu poate garanta că aceste suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă. Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal. Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafețele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spațiile închise trebuie aerisite. Trebuie să fim precauți când suntem în apropierea mai multor persoane.

Masca ne apară foarte mult. Depinde și de calitate măștii și de modul cum e pusă masca pe față, cât de mult se întrevăd acele spații libere pentru că, contează foarte mult dacă masca nu e lipită de față. Acolo unde este densitate a populației în spații închise, fie acasă, fie în mijloacele de transport, unde spațiul este închis și nu e ventilație bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafețe încă este mare” , susține Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza: