Coronavirusul provoacă tensiuni în UE. Cehia, ultima care închide graniţele, în ciuda averstismentelor Bruxelles-ului

Guvernul de la Praga a decis să interzică intrarea străinilor sau plecarea cetățenilor cehi în afara țării, începând de luni, pentru a încerca să combată răspândirea coronavirusului, a anunțat vineri premierul Andrej Babis. Decizia vine în contradicţie totală cu recomandările UE, în care se spunea că "orice restricţii impuse în interiorul zonei de circulaţie liberă în Uniunea Europeană pentru a limita răspândirea coronavirusului trebuie luate în coordonare, pentru a nu deveni contraproductive şi a nu agrava urgenţa sanitară".

13 mart. 2020, 11:46
Coronavirusul provoacă tensiuni în UE. Cehia, ultima care închide graniţele, în ciuda averstismentelor Bruxelles-ului

Vom dispune interdicția de intrare în țară pentru toți străinii începând de duminică noaptea, cu excepția celor care își au reședința în Cehia sau au permis de ședere pentru 90 de zile„, a spus premierul ceh Andrej Babis, la finalul unei ședințe extraordinare a guvernului de la Praga.

Austria a introdus şi ea controale pentru a opri intrările din Italia, iar Slovenia şi-a înăsprit şi ea măsurile. Spania a plasat joi patru oraşe în carantină şi a interzis zborurile din Italia, iar Parlamentul Bulgariei a votat vineri pentru declararea stării de urgenţă. Aceasta prevede interzicerea călătoriilor spre şi dinspre ţările cu niveluri mari de răspândire a coronavirusului şi închiderea şcolilor şi universităţilor şi permite poliţiei să intervină atunci când izolarea impusă persoanelor infectate nu este respectată.

Citeşte şi Victor Costache: „Nu trebuie să panicăm. O să decidem de la o săptămână la alta dacă închidem sau nu un oraş. Acum ne axăm pe tratare”

Deciziile vin în ciuda recomandărilor de la Bruxelles, care susţin o mai mare coordonare în cadrul UE. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a subliniat că orice restricţii la frontiere trebuie să fie „coordonate, operaţionale, proporţionale şi eficiente”. „Ar trebui să găsim un acord european. Nu cred că ar trebui să închidem frontierele„, a spus şi ministrul luxemburghez Jean Asselborn. Şi ministrul de interne croat Davor Bozinovic s-a făcut ecoul apelurilor la mai multă coordonare la nivelul UE. „Suntem prea apropiaţii unii de alţii. Dacă am acţiona unitar, ar fi mult mai bine pentru noi toţi„, a afirmat el.