Coronavirusul rezistă până la 9 zile pe sticlă, plastic sau metal. Şeful OMS spune că e o mare ameninţare la adresa întregii lumi

Cercetătorii germani de la Institutul de Igienă și Medicină a Mediului de la spitalul universitar din Greifswald, Germania, au descoperit că noul coronavirus poate rezista și poate rămâne infecțios pe suprafețe mai mult de o săptămână.

11 feb. 2020, 09:29
Coronavirusul rezistă până la 9 zile pe sticlă, plastic sau metal. Şeful OMS spune că e o mare ameninţare la adresa întregii lumi

Noul coronavirus are o capacitate de supraviețuire și o eficacitate infecțioasă care durează până la nouă zile pe suprafețe precum sticla, plasticul sau metalul. Prin urmare, în opinia specialiștilor, trebuie să se acorde o atenție mai mare „mânerelor, butoanelor, paturilor, noptierelor”, adică toate elementele care pot fi atinse de pacienți și care pot deveni un vehicul al infecției.

De altfel, un studiu publicat recent într-o revistă științifică americană, Journal of the American Medical Association, confirmă faptul că în Whuan, orașul de unde s-a răspândit virusul, aproape jumătate dintre pacienți au contractat boala din spitalul în care au fost internați primii pacienți infectați.

Pentru a reduce riscul ca suprafețele să devină un vehicul de contractare a pneumoniei care provine din China, igiena este fundamentală, iar suprafeţele cu care intrăm în contact trebuie dezinfectate continuu cu produse biocide.

Citeşte şi Numărul morţilor de coronavirus a depăşit 1.000. Peste 100 de oameni au fost ucişi într-o singură zi

Între timp, în China, numărul victimelor coronavirusului a ajuns la 1.013, iar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi că epidemia coronavirus reprezintă o „o mare amenințare” pentru restul lumii. El a făcut un apel în sensul colaborării oamenilor de știință în cee ce privește cercetarea virusului și dezvoltarea unor vaccinuri sau medicamente care să combată infecția.

În condițiile în care 99% din cazuri sunt înregistrate în China, rămâne în continuare o urgență pentru țara respectivă, însă una care reprezintă o mare amenințare pentru întreaga lume„, a spus şeful OMS, chiar în deschiderea reuniunii de la Geneva, la care participă peste 400 de cercetători și reprezentanți au autorităților din diverse țări, chiar din China și Taiwan, în regim de videconferință.