Coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor confirmă

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA confirmă avertismentul oamenilor de ştiinţă: coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe.

16 apr. 2021, 15:39
Coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor confirmă
Coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor confirmă

Coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe. Aceasta este concluzia transmisă de Centru pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA,  scrie The Atlantic.

Coronavirusul se transmite prin aer, nu de pe suprafeţe

„Pe baza datelor epidemiologice disponibile și a studiilor privind factorii de transmitere a mediului, transmiterea la suprafață nu este principala cale prin care se răspândește SARS-CoV-2, iar riscul este considerat a fi scăzut”, a transmis Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Virusul SARS-COV-2 se răspândește prin picături mici de aerosoli care rămân în aer în spații neventilate. Atingerea lucrurilor pur și simplu nu prezintă un risc prea mare de infectare.

Citeşte şi Cum se ia Covid în aer liber. Riscul cel mai mare îl prezintă cunoscuţii

Ce boli se transmit pe calea aerului

Rujeola, varicela şi tuberculoza se transmit la rândul lor pe calea aerului.

Specialiştii din cadrul CDC susţin că picăturile respiratorii de diverse mărimi, expulzate în proximitatea unei persoane infectate, atunci când aceasta tuşeşte, strănută, cântă, vorbeşte şi respiră, sunt principala cale de contaminare cu noul coronavirus.

Actualizarea CDC, realizată la 10 luni de la debutul pandemiei, consacră validitatea mai multor studii despre noul coronavirus. Deşi nu este la fel de contagios ca rujeola, virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis la o distanţă de peste doi metri. Această ipoteză a fost iniţial neglijată de CDC şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în momentul apariţiei noului coronavirus.

Experţii CDC susţin că este importantă aerisirea spaţiilor închise pentru a preveni contaminările. În schimb, infectarea prin intermediul unei suprafeţe contaminate „nu este considerată o formă comună de răspândire a maladiei COVID-19”, au precizat specialiştii americani.

Chiar şi în aceste condiţii, precauţiile rămân neschimbate: distanţare fizică, purtarea măştii sanitare, spălatul mâinilor, evitarea spaţiilor închise aglomerate şi izolarea persoanelor bolnave.

Citeşte şi Masca nu opreşte coronavirusul. Descoperirea care dă fiori omenirii

OMS anunţă că numărul de noi cazuri de COVID-19 raportate săptămânal s-a dublat la nivel global în ultimele două luni. În România, trendul descendent se menţine.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi alte 3.264 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 137 de pacienţi au decedat, iar 1.493 de persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI.

Pânăpe 16 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.023.565 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.887. Dintre acestea, 1.493 sunt internate la ATI.