Corpul de control al premierului scoate la iveală un lanţ de neglijenţe şi nereguli. Documentul lui Ciolacu ajunge la Parchetul ÎCCJ

Corpul de Control al premierului a finalizat verificările la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Ministerul Culturii, privind organizarea participării la expoziţia din Olanda, unde au fost furate piesele din Tezaur.
Filip Stan
06 feb. 2025, 17:26
Corpul de control al premierului scoate la iveală un lanţ de neglijenţe şi nereguli. Documentul lui Ciolacu ajunge la Parchetul ÎCCJ

Corpul de Control al premierului a finalizat verificările la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Ministerul Culturii, privind organizarea participării la expoziţia din Olanda, unde au fost furate piesele din Tezaur, a anunţat joi premierul Marcel Ciolacu, înainte de şedinţa de Guvern.

Raportul Corpului de control al prim-ministrului scoate la iveală o serie de deficiențe grave în gestionarea și securizarea bunurilor de patrimoniu național, culminând cu furtul unei piese de tezaur dacic împrumutată Muzeului Drents din Assen, Olanda. Documentul consultat de stiripesurse.ro evidențiază lipsa de conformitate a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) cu reglementările legale și neglijența în aplicarea standardelor de securitate. Constatările au fost înaintate procurorilor de la PÎCCJ.

Citește și: Marcel Ciolacu, după reținerea suspecților în dosarul tezaurului dacic furat: ”Un prim pas bun. Vom continua să cooperăm îndeaproape cu autorităţile olandeze până când piesele de patrimoniu preţuite sunt recuperate şi returnate”

Decizii fără avizul Consiliului de Administrație

Una dintre principalele probleme identificate în raport se referă la organizarea expoziției din Olanda fără respectarea dispozițiilor Regulamentului de organizare și funcționare al MNIR. Memorandumul de colaborare între MNIR și Muzeul Drents a fost încheiat fără a fi supus analizei și avizării Consiliului de Administrație, organ cu rol deliberativ. Această omisiune denotă o încălcare gravă a normelor interne și ridică semne de întrebare privind transparența și responsabilitatea conducerii MNIR în gestionarea patrimoniului național.

sinteza-principalelor-constatari-ce-reies-din-verificarile-efectuate-la-ministerul-culturii-i-muzeul-naional-de-istorie-a-romaniei_compress

Evaluări neactualizate ale bunurilor de patrimoniu

Raportul subliniază o altă deficiență majoră: lipsa reevaluării la justa valoare a obiectelor împrumutate, așa cum prevăd normele legale. Astfel, Coiful de la Poiana Coțofenești nu a fost reevaluat timp de peste 14 ani, iar două brățări din aur provenind de la Sarmizegetusa Regia nu au fost reevaluate timp de 12 ani. Această omisiune contravine obligației muzeului de a efectua reevaluări la fiecare 10 ani, expunând astfel statul român la riscuri financiare și juridice în cazul unor daune sau furturi.

Deficiențe în asigurarea securității bunurilor de patrimoniu

Raportul relevă, de asemenea, o serie de probleme legate de măsurile de securitate, atât la nivelul Ministerului Culturii, cât și la MNIR. Printre deficiențele constatate se numără:

  • Lipsa structurilor și experților în evaluarea standardelor de securitate – Nu există specialiști desemnați pentru verificarea măsurilor de protecție propuse de partenerii externi la organizarea exporturilor temporare de bunuri culturale.
  • Lipsa solicitării unor măsuri de pază adecvate – Muzeul Drents a menționat în raportul său că nu asigură pază cu personal specializat 24/24, iar MNIR nu a solicitat în mod explicit includerea acestei măsuri în contract.
  • Lipsa unor structuri organizatorice pentru securitate – Nu au existat echipe desemnate pentru evaluarea protecției antiefracție și a măsurilor de securitate în muzeele în care au fost expuse obiectele.

În comparație, expozițiile similare din Madrid și Roma au beneficiat de măsuri de siguranță mult mai stricte, cu pază asigurată permanent de personal specializat, atât în interiorul, cât și în exteriorul muzeelor. Acest contrast dezvăluie neglijența în tratarea securității bunurilor în cazul expoziției din Olanda.

Rezultatul verificărilor a fost comunicat spre competentă valorificare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se arată în sinteza publicată de Guvern.

Stadiul anchetei din Olanda

Poliţia a primit sute de ponturi cu privire la furtul comorilor româneşti de la Muzeul Drents din Assen, a declarat aceasta marţi seara la Opsporing Verzocht. Multe ponturi se refereau la locurile în care suspecţii au fost văzuţi după jaf şi cu cine au avut contact. „Încercăm să găsim piesele furate cu ajutorul acestor informaţii”, au declarat poliţiştii.

Hoţii au declanşat o explozie la Muzeul Drents din Assen în primele ore ale zilei de sâmbătă, 25 ianuarie. Ei au fugit cu Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări de aur, care erau împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Furtul lor a provocat indignare în România.

Poliţia a arestat miercuri trei suspecţi în Heerhugowaard. Într-o mişcare remarcabilă, autorităţile au publicat fotografiile şi numele complet a doi dintre suspecţi o zi mai târziu, în încercarea de a găsi artefactele furate.

Potrivit poliţiei, acest lucru s-a întâmplat deoarece suspecţii au refuzat să spună unde se aflau artefactele furate. Toţi cei trei suspecţi, doi bărbaţi şi o femeie, sunt încă în arest.

Detectivul de artă Arthur Brand crede că există un risc de 50% ca hoţii să fi topit deja aceste comori de aur aproape pur. Faptul că poliţia i-a arestat rapid pe suspecţi îi dă speranţa că aceştia nu au avut timp, însă persistenţa lor de a nu spune poliţiei unde sunt artefactele îl îngrijorează. „Suspecţii nu spun nimic. Te-ai aştepta ca ei poate să înceapă să vorbească acum, aşa că există şansa ca ele să nu mai existe”, a declarat Brand la emisiunea de televiziune „Eve” la începutul acestei săptămâni.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african