Corpul de Control sesizează DNA pentru nereguli descoperite la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală

Corpul de Control al Primului Ministru a descoperit, în urma unor analize, faptul că Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucureşti a fost prejudiciat cu milioane de lei în urma încheierii unor contract prejudicioase pentru Ministerul Sănătăţii.

16 mart. 2014, 10:30

În perioada supusă controlului, Spitalului Bagdasar Arseni a fost condus de dr. Anca Buliman, în calitate de manager, din data de 26 iulie 2006. În acest răstimp au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă care nu au fost prestate, servicii de spălătorie şi curăţătorie uscată prin firme „de familie”, au fost favorizate anumite firme în vederea obţinerii de contract de achiziţie publică privind furnizatea de mobilier, dispozitive şi echipamente medicale.

În acest răstimp, spitalul a încheiat contracte de servicii de consultanţă în valoare de 94.000 lei, care nu au fost prestate.

De asemenea, serviciile de spălătorie şi curăţătorie în perioada 2008-2012 au fost realizate de două societăţi, Blumarin Internaţional SRL Bucureşti şi Cridor Imobiliara SRL Roşiorii de Vede, Teleorman, care nu au personal calificat pentru aceste servicii. În urma controalelor s-a descoperit că activităţile asumate au fost prestate de Cridor Imobiliara la un preţ inferior, iar Blumarin International a primit 1,8 milioane de lei fără a presta niciun serviciu.

În perioada 2012-2013, în urma unei proceduri de atribuire pentru servicii de spălătorie şi curăţătorie a fost selectată asocierea formată din societăţile Finserv Global Consulting şi Cridor Imobiliara, contractul fiind valabil timp de 4 ani. Totuşi, la fel ca în cazul contractului anterioar, doar o companie a executat serviciile contracte de conducerea spitalului, deoarece societatea Finserv Global Consulting desfăşoară activităţi de peisagistică, curăţătorie exterioară şi întreţinere parcări. Mai mult, firma cu sediul în judeţul Ilfov nu deţinea echipamente, maşini sau utilaje tehnologice şi nici personal calificat pentru prestarea acestor servicii, singurul utilaj fix înregistrat fiind o freză de zăpadă.

Astfel, Finserv Global Consulting a obţinut o sumă de 194.000 de lei fără a ridica un deget.

În plus, managerul Spitalului Bagdasar Arseni, dr Buliman Anca, este soţia economistului de la societatea Finserv Global Consulting, Armand-Valentin Dragu.

Alte nereguli la fel de grave au fost descoperite în urma încheierii unor contracte pentru dotarea sălilor de operare şi a saloanelor cu mobilier şi echipament medical la preţuri de până la 20 de ori mai mari decât ar fi costat în mod normal. Trei firme care au participat la procedurile de atribuire publică ca unici ofertanţi pe trei grupe diferite de achiziţii au primit sume suplimentare, peste valoare de piaţă a produselor solicitate în contract, de peste 16 milioane de lei.

O listă a achiziţiilor la preţuri exagerate poate fi consultată în tabelul de mai jos.

„Având în vedere că în urma desfăşurării acţiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentanţilor Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni Bucuresti în acte şi operaţiuni care pot întruni elemente constitutive ale unor posibile fapte de natură pe nală, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atribuţii de control, va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie, urmând ca organul de urmărire penală, sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei”, se arată în raportul Corpului de Control, care va fi transmis şi Ministerului Sănătăţii, Curţii de Conturi, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziilor Publice, Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi către DNA.