Corupția din vămile din România sub umbrela DNA! Scandalosul caz al omului de afaceri Cătălin Bucura, noul protejat al procurorilor anticorupție în dosarul vameșilor șpăgari

Răsturnare de situație în dosarul vameșilor șpăgari de la Regionala Vamală București. Omul de afaceri Cătălin Bucura, unul dintre protagoniștii megadosarului Murfatlar, este noul protejat al procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Deși a beneficiat în repetate rânduri de mai multe informații confidențiale din diverse dosare penale și l-a plătit indirect pe Paul Petrof, șeful Regionalei Vamale București, afaceristul considerat unul dintre cei mai mari evazioniști ai României Postdecembriste, este curat ca lacrima în fața procurorilor anticorupție, ce susțin că acesta nu are nicio calitate în cel mai nou dosar care a zguduit Autoritatea Vamală Română.

13 mart. 2024, 18:22
Corupția din vămile din România sub umbrela DNA! Scandalosul caz al omului de afaceri Cătălin Bucura, noul protejat al procurorilor anticorupție în dosarul vameșilor șpăgari

Deși acum procurorii DNA neagă orice fel de implicare a omului de afaceri Cătălin Bucura în dosarul vameșilor evazioniști, surse din anchetă spun că Paul Petrof, șeful Regionalei Vamale București, care a fost reținut, pe data de 14 februarie 2024, pentru 30 de zile pentru luare de mintă și favorizarea infractorului, îl informa în mod constant pe omul de afaceri despre anchetele Direcției de Investigare a Criminalității Economice care vizau firmele sale.

Potrivit acelorași surse, în schimbul informațiilor confidențiale din dosarele penale care îi vizau firmele, șeful vămii din București și colegii săi din fruntea instituției care la rândul lor îi vindeau informații lui Cătălin Bucura i-au cerut acestuia să contribuie la plata unor haine de lux pe care le-au comandat pentru Ion Cupă, fostul șef al Autorității Vamale Române și actual secretar general adjunct la ANAF.

Se pare că evazionistul s-a conformat cererii partenerilor săi din Autoritatea Vamală și a contrribuit cu o sumă modică de 5.000 de lei.

După ce în luna februarie, vameșii evazioniști de la Direcția Regională Vamală București au fost reținuți de procurorii DNA și ulterior arestați pentru 30 de zile pentru luare de mită și favorizarea infractorului, brusc Cătălin Bucura, unul dintre cei mai vechi colaboratori ai acestora a dispărut din peisaj.

Mai mult, reprezentanții DNA susțin că evazionistul Cătălin Bucura nu are nicio calitate în dosarul de corupție care îi vizează pe Paul Petrof, directorul Direcției Regionale Vamale București, Răzvan Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române și alți trei funcționari din cadrul instituției care acum stau după gratii și își așteaptă sentința.

Vameșii „îi prezintă numitului BUCURA CĂTĂLIN conținutului ordonanței nr. 262/P/2023 din data de 15.12.2023 emise de I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, în care sunt solicitate înscrisuri în legătură cu unele societăți care aparțin sau în care este implicat BUCURA CĂTĂLIN, pentru îngreunarea cercetărilor penale în dosarul susmenționat și pentru obținerea de foloase necuvenite pentru altul”, se menționează în referatul DNA.

Cine este Cătălin Bucura

Este extrem de interesant cum de omul de afaceri Cătălin Bucura, reținut de DNA în urmă cu mai bine de opt ani în dosarul Murfatlar, a ajuns acum să fie unul dintre protejați instituției, asta în condițiile în care acesta este unul dintre cei mai mari evazioniști ai României Postdecembriste.

Pe data de 17 octombrie 2016, procurorii DNA au făcut mai multe percheziții în 28 de locuri din mai multe județe, iar la finalul lor au dispus reținerea pentru 24 de ore a oamenilor de afaceri Cătălin Bucura, George Ivănescu, Gheorghe Zlotea și Constantin Cîrciumaru, toți asociați la mai multe firme care produceau și vindeau băuturi alcoolice.

În dosarul instrumentat de porcurorii DNA aceștia erau acuzați că au produs statului român un prejudiciu de aproximatic 132 de milioane de euro.

„Activitatea infracțională s-a desfășurat în condițiile în care funcționarii publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Și atunci ca și acum evazionistul Cătălin Bucura și asociații săi erau protejați la cel mai înalt nivel de diverși șefi din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Vamă precum: Cristian George Toma, directorul de atunci al Direcției politici și legislație în domeniile vamal și nefiscal din Ministerul Finanțelor, Irina Tănase, șefa Direcției Autorizări din cadrul Autorității Vamale Române, și Ioana Toma, șefa Direcției Generale Juridice din cadrul ANAF, dar și de către fostul director al SRI, Florian Coldea, care a supervizat personal această anchetă.

După ce a scăpat basma curată din acest dosar colosal, evazionistul Cătălin Bucura a beneficiat în continuare de protecția șefilor din Ministerul Finanțelor, ANAF și Vamă.

La opt ani de la scandalul Murfatlar, nici măcar procurorii DNA nu se mai pot atinge de el, din contră au ajuns să îl protejeze și chiar să îi acopere urmele la fel ca și alți reprezentanți ai statului în conturile cărora acesta varsă constant sume uriașe de bani.

Ca să vă dați seama cât de mare este influența evazionistului Bucura asupra instituțiilor statului, că dăm exemplul unui raport de audit al Curții de Conturi. Conform acestuia,  Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, condusă până decembrie 2023 de Ionuț Mișa, proteja firmele la care era asociat sau administrator însuși Cătălin Bucura.

Rămâne de văzut cât timp va fi Cătălin Bucura portejatul DNA.