CORUPŢIE în domeniul farmaceutic. Roche România confirmă că face obiectul unei anchete

Filiala română a grupului Roche cu sediul la Basel a confirmat vineri că face obiectul unei anchete cu privire la acordarea de mită în schimbul prescrierii de medicamente împotriva cancerului, relatează Radioteleviziunea elveţiană.

01 aug. 2015, 10:16
CORUPŢIE în domeniul farmaceutic. Roche România confirmă că face obiectul unei anchete

O serie de alte societăţi farmaceutice sunt vizate, însă autorităţile româneşti din domeniul luptei împotriva corupţiei refuză să comunice câte societăţi sunt implicate în dosar, notează Mediafax.

Roche a declarat pentru agenţia americană de presă AP că ea cooperează deplin şi furnizează documentele cerute.

Pe lista firmelor implicate în dosarul privind corupția din domeniul farmaceutic se află Roche România, structură a concernului multinațional Roche (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internațional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente), informează Agerpres.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce privește activitatea derulată de Roche România SRL și Actavis SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuță, fost director economic la aceeași firmă, și Dan Ivan, director general la Actavis SRL.

În acest dosar, marți au fost efectuate percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, faptele fiind săvârșite în perioada 2012 — 2015, conform DNA.

Sursele judiciare arată că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.