Corupţie la FIFA. Interpolul a dat în urmărire şase persoane

Interpol a plasat miercuri pe lista celor mai căutate persoane, la cererea autorităților americane, doi foști responsabili ai FIFA şi patru conducători ai unor firme de marketing sportiv, implicaţi în scandalul de corupţie care zguduie forul fotbalistic mondial.

03 iun. 2015, 12:24
Corupţie la FIFA. Interpolul a dat în urmărire şase persoane

Interpol a emis „alerte roșii”, ce corespund unor mandate internaționale de căutare și/sau cereri de arestare în scop de extrădare, difuzate la cerea SUA în 190 de țări membre ale organizației de cooperare polițienească internațională.

„Alertele roșii” îi vizează pe Jack Warner, fost vicepreședinte al FIFA, Nicolas Leoz, fost membru al comitetului executiv al FIFA, și patru șefi de companii din domeniul marketingului sportiv.

Difuzarea acestor alerte vine a doua zi după ce Sepp Blatter a demisionat din funcția de președinte al FIFA. Forul fotbalistic mondial se confruntă de o săptămână cu suspiciuni de corupție de dimensiuni inedite, vizând atribuirea unor competiții și drepturi audiovizuale.

Citeşte şi Corupţie la FIFA. Sepp Blatter este vizat de o anchetă FBI

Jack Warner, fostul vicepreședinte al FIFA și președinte al Federației din Caraibe (CFU), a fost arestat săptămâna trecută pentru 24 de ore, sub acuzația de corupție, în țara sa, Trinidad-Tobago. El a fost eliberat pe cauțiune. Paraguayanul Nicolas Leoz, fost membru al comitetului executiv al FIFA și fost președinte al CONMEBOL, a fost plasat luni în arest la domiciliu.

Pe listă se află patru conducători ai unor firme de marketing sportiv, printre care argentinienii Alejandro Burzaco, șef la Torneos y Competencias, și Hugo Jinkis și fiul său Mariano, patroni la Full Play SA, ce deține drepturile TV ale meciurilor din preliminariile sud-americane pentru Cupa Mondială.

Cei trei argentinieni se ascund și sunt căutaţi de poliţia din ţara lor. Ultimul pe listă este brazilianul Jose Margulies, șeful companiei Valente Corp. and Somerton Ltd.