Coşmar în Mariupol, oraşul devastat de bombardamentele ruşilor. Copiii beau apă de ploaie din bălţi pentru a putea supravieţui

Noi detalii ies iveală despre dramele ucrainenilor din Mariupol, oraşul distruse de bombardamentele armatei ruse. O femeie, mamă a trei copii, a povestit că ea şi fetiţele ei au supravieţuit pentru că au băut apă de ploaie din băltoace.

02 mai 2022, 15:42
Coşmar în Mariupol, oraşul devastat de bombardamentele ruşilor. Copiii beau apă de ploaie din bălţi pentru a putea supravieţui

Coşmar în Mariupol, oraşul devastat de bombardamentele ruşilor. Iulia, care este mama a trei fetiţe, a mărturisit că a fost nevoită să se ascundă într-un subsol comunal, după ce casa lor a fost distrusă de soldaţii mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin.

Cu extrem de puţină mâncare şi fără apă, mama şi cele trei fetiţe au trăit într-un subsol comunal, fără electricitate sau toaletă.

„Copiii cereau de mâncare şi ea a încercat să-i hrănească doar la culcare, pentru a se simţi sătui înainte de somn”, a spus Natalia, o prietenă a Iuliei plecată în Ţara Galilor.

„Am avut un castron mic (de supă) pentru copii, o dată pe zi. Şi un pahar cu apă ca să îi spăl”, a povestit, la rândul ei, Iulia, pentru BBC.

După ce ploua, Iulia şi cele trei fetiţe fugeau din subsol pentru a bea apă din băltoace. „Apa aceea era atât de gustoasă”. Apoi, au găsit nişte tigăi pe care le umpleau cu apă  când ploua, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Liceu din Lugansk, distrus de ruşi. Clădirea din secolul al XIX-lea a rezistat în cele două războaie mondiale

Tânăra mamă a povestit presei britanice că de multe ori îşi lăsa copiii în subsol pentru a merge să caute apă proaspătă. Iulia a spus că exista o fântână la trei kilometri şi că a fugit speriată de moarte în timp ce soldaţii ruşi trageau focuri de armă.

În timp ce se adăposteau în subsolul din Mariupol, una dintre fiicele sale, cea de 11 ani, s-a îmbolnăvit.  „Aveam bani, dar nu puteam să cumpăr nimic pentru că nu era nimic nicăieri. Totul era jefuit şi distrus”, a spus femeia.

Iulia şi cele trei fiice ale ei se numără printre cei 11 milioane de ucraineni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele din cauza bombardamentelor, cu câteva săptămâni înainte de începerea evacuării conduse de Organizaţia Naţiunilor Unite din oraşul semnificativ din punct de vedere strategic. Femeia a reuşit să ajungă în Polonia cu trenul şi apoi cu microbuzul, dar nu ştie dacă îşi va mai vedea vreodată soţul.

Oraşul-port Mariupol, devastat încercuit de la începutul lunii martie, se află acum în cea mai mare parte sub controlul forţelor ruse. Ultimul bastion al ucrainenilor este în combinatul Azovstal, bombardat puternic de ruşi, deşi în subsolurile acestuia se află, alături de soldaţii ruşi, sute de civili.

Citeşte şi: Două nave ruseşti au fost distruse de ucraineni lângă Insula Şerpilor. Ucraina: „Efectuau misiuni de recunoaștere la gurile Dunării”