Coşmar pentru Zelenski, Austria îi spulberă visul. Guvernul de la Viena anunţă că se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg se opune acordării Ucrainei statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

25 apr. 2022, 19:41
Coşmar pentru Zelenski, Austria îi spulberă visul. Guvernul de la Viena anunţă că se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană

Ministrul de Externe din Austria consideră că este necesar ca UE să-şi consolideze relaţiile cu Ucraina, însă nu printr-o aderare, ci prin mai multă ”flexibilitate”. Vorbind la cel de-al 14-lea Summit al presei europene de la Lech, ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg a spus că ar trebui luate în considerare căi alternative în loc ca Ucraina să primească statutul de candidat în iunie.

Drept rsăpuns, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a numit comentariile diplomatului austriac ca fiind de o „strategie mioapă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat săptămâna trecută optimsmul faţă de o aderare a ţării sale la Uniune.

Ucraina ar putea obţine statulul de ţară candidată la aderarea la UE ”în săptămânile viitoare”, îşi exprima el speranţa. Obţinerea statului de ţară candidată la aderarea la UE este, în prncipiu, un proces complex, care durează de obicei mai mulţi ani.

Citeşte şi Papa Francisc, scrisoare în limba rusă către Patriarhul Kirill. „Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile”

În afară de acest lucru, este necesar un acord unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective – un lucru dificil de demonstrat de către o ţară aflată în război.

Săptămâna trecută, Ucraina a completat chestionarul de aderare la UE, iar preşedintele declara: „Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură”.

Citeşte şi Pentru această mamă, iadul continuă şi după Mariupol. A stat 34 de zile într-un subsol, unde a băut apă din zăpadă topită, iar acum fiul i-a fost deportat cu forţa în Rusia. „Va fi pus să lupte împotriva mea!”

În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE „durează ani”, însă Bruxellesul „ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni”, afirma Zelenski.