COŞMARUL ALB cuprinde România. Meteorologii ar putea emite COD ROŞU de VISCOL

Prognoza meteo pentru mare parte din ţara noastră este una de coşmar. Meteorologii au anunţat pentru zilele următoare cod portocaliu şi cod galben de ninsori abundente şi viscol puternic. Mai mult, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la sediul MAI, convocat de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, meteorologii au menţionat faptul că ar putea fi emis chiar şi un cod roşu de viscol.

05 ian. 2017, 13:12
COŞMARUL ALB cuprinde România. Meteorologii ar putea emite COD ROŞU de VISCOL

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a convocat joi la ora 15:00, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la sediul MAI. În cadrul comitetului, meteorologii au precizat că în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, este posibil să fie emis un COD ROŞU de viscol.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ar putea emite un cod roşu de viscol pentru mai multe judeţe din sud-estul ţării, a declarat, joi, directorul general al ANM, Elena Mateescu, la comandamentul de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine (vineri, n.r.), în care, datorită intensificărilor de vânt care pot depăşi 90 de kilometri pe oră şi în aceste condiţii vizibilitatea să fie spre zero. S-ar putea să emitem o avertizare de vreme severă imediată de tip cod roşu, în intervalul posibil 8-14, pentru estul judeţului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central-nordică a judeţului Ialomiţa şi extremitatea de sud-est a judeţului Vrancea”, a spus Elena Mateescu.

Directorul general al ANM a precizat că, de sâmbătă, vremea ar putea deveni desoebit de rece în aproape toată ţara, cu minime cuprinse între -24 şi -12 grade.

„De sâmbătă este posibil să emitem cod galben pentru o vreme deosebit de geroasă în special partea centrală, în partea vestică, sudică şi estică a României. Aici vom avea – şi nu numai, chiar şi în sudul ţării – temperaturi deosebit de scăzute, pentru că maximele vor fi -17 – -10, iar minimele spre -24 – -12 grade, cu cele mai coborâte valori, care pot fi de -25 de grade, în zonele deja cunoscute ca polul gerului din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei”, a adăugat  Elena Mateescu.

Ninsorile au făcut deja prăpăd în mai multe zone din ţară. În Maramureş, mai mulţi sportivi au rămas blocaţi în troiene. La Baia Mare, doi oameni care mergeau spre o cabană au fost surprinşi în maşină de avalansă. Mai multe drumuri sunt complet blocate, iar situaţia se agravează de la o oră la alta.

Citeşte şi COD PORTOCALIU DE NINSORI: În ce condiţii se închid şcolile şi grădiniţele

Începând de joi seara şi până sâmbătă dimineaţa sunt în vigoare două coduri galbene şi un cod portocaliu de ninsoare şi viscol. Astfel, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) e emis, joi dimineaţa, un cod portocaliu şi două coduri galbene de viscol puternic şi ninsori abundente în mai multe judeţe din ţară, inclusiv în Capitală:

COD GALBEN

În intervalul 05 ianuarie, ora 22.00 – 06 ianuarie, ora 20.00, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Citeşte şi Ger siberian în România. Temperaturile resimţite coboară până la minus 59 de grade Celsius. HARTA INDICELUI DE RĂCIRE

Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

COD PORTOCALIU

În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie) –06 ianuarie, orele 02.00 – 18.00-, în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

COD GALBEN

În intervalul 06 ianuarie, ora 20.00 – 07 ianuarie, ora 10.00, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50…55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

Citeşte şi Vremea face RAVAGII în Europa. COD ROŞU de ger, căderi abundente de zăpadă şi viscol puternic în mai multe ţări

Unele intensificări ale vântului vor fi şi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

Începând de vineri, 6 ianuarie şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

VEZI şi COD PORTOCALIU de VISCOL şi NINSORI în 11 judeţe şi în Capitală. COD GALBEN în alte 15 VEZI HARTA