Cosmin Prelipceanu, redactor şef Digi 24: Dacă Dragoş Pătraru nu prezintă lista acoperiţilor şi dovezile, îl dăm în judecată

Redactorul şef al Digi 24 Cosmin Prelipceanu spune că declaraţiile lui Dragoş Pătraru - care a criticat dur postul de televiziune pentru faptul că nu vorbeşte despre cazul RCS&RDS-Intact - nu reprezintă poziţia Digi24, iar "din respect pentru adevăr şi din dorinţa de a-şi păstra neutralitatea într-o chestiune juridică delicată şi complicată", postul de televiziune a decis să solicite tuturor instituţiilor statului implicate precizări cu privire la evenimentele din ultimele zile. De asemenea, Prelipceanu l-a somat pe Pătraru să prezinte o listă pentru a proba afirmaţiile că unii dintre jurnaliştii Digi 24 sunt acoperiţi, precizând că, dacă nu o va face, va fi dat în judecată.

23 mai 2017, 19:15
Cosmin Prelipceanu, redactor şef Digi 24: Dacă Dragoş Pătraru nu prezintă lista acoperiţilor şi dovezile, îl dăm în judecată

Cosmin Prelipceanu a prezentat pe post, marţi seară, poziţia Digi 24 faţă de declaraţiile lui Dragoş Pătraru, precizând că acestea nu reprezintă poziţia televiziunii. Prelipceanu a postat acest mesaj şi pe pagina sa de Facebook,  el fiind publicat ulterior şi pe site-ul postului de televiziune.

„Suntem siguri că aţi constatat virulenţa cu care, după atacuri la adresa conducerii RCS-RDS, a companiei înseşi, este atacat şi postul nostru de televiziune. Se fac acuzaţii nefondate, care au un scop ascuns ochilor publicului, scopul nu este numit, un scop legat de o cauză în justiţie. În această cauză, atenţie, părţile au fost obligate de instanţă să păstreze secretul dovezilor. Suntem provocaţi să încălcam această obligaţie. Dar nu o vom încălca. Suntem provocaţi să ne pronunţăm înaintea justiţiei.

Ultima provocare este în mod cert cea a lui Dragoş Patraru. Întrucât această maniplare a escaladat, sunt prezentate informaţii fără să fie verificate şi fără să fie cunoscute împrejurările reale în care s-au petrecut faptele şi, mai ales, înainte că autorităţile judiciare să dispună măsurile legale, pentru a se stabili adevărul judiciar, pentru corecta informare suntem nevoiţi să va anunţăm că declaraţiile lui Dragoş Pătraru nu reprezintă poziţia postului de ştiri Digi24.

Din respect pentru adevăr şi din dorinţa de a ne păstra neutralitatea într-o chestiune juridică delicată şi complicată, am decis să solicităm tuturor instituţiilor statului implicate precizări cu privire la evenimentele din ultimele zile (…) Vrem să ştim în folosul cui este făcută această operaţiune de mistificare a realităţii. Cui serveşte? Influenţarea pieţei de capital este intenţionată? De ce acum toată această operaţiune concertată de ascundere a adevărului? S-au scurs în presă informaţii din dosar? Cine le-a scurs şi în ce scop? Şi încă ceva. Într-un stil care nu face cinste jurnalismului, jurnalismul ar trebui să se bazeze pe informaţii, nu pe zvonuri, Dragoş Pătraru face o acuzaţie extrem de gravă. El spune că unii dintre jurnaliştii noştri sunt acoperiţi. Îl somam public pe Dragoş Pătraru să prezinte lista, dacă o are şi dovezile aferente. În cazul în care nu o va face, îl vom da în judecată„, susţine Prelipceanu.

Citeşte şi Acţiunile Digi s-au ieftinit joi, pentru a doua zi la rând

Dragoş Pătraru a criticat dur Digi 24, în emisiunea sa de luni seară de la acest post de televiziune, pentru faptul că nu vorbeşte despre cazul RCS&RDS – Intact.  „Şi, dacă tot suntem noi cu adevărul aici la Digi, dacă tot ne vorbesc scriitori, actori şi cântăreţi despre adevăr, poate că ar trebui să ne povestească despre asta şi foştii administratori RCS&RDS. Că nu aşa se procedează în anumite situaţii. Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părţile, cu specialişti, cu jurnalişti, cu toată lumea. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituţie de presă, că nu eşti în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Şi nu primeşti salariu ca să taci, primeşti un salariu pentru că munceşti. Eşti în slujba publicului, pentru el cauţi adevărul, nu pentru o corporaţie, nu pentru instituţii de presă, doar pentru public. Mă rog, mai e şi varianta în care legitimaţia de presă este o acoperire şi atunci, da, nu răspunzi în faţa publicului ci în faţa…” a spus Dragoş Pătraru în emisiunea Starea Naţiei de luni seară.

Pătraru a declarat, marţi, pentru Paginademedia.ro., că a aşteptat câteva zile, dar a observat că „Digi24 se uită în altă parte”, mulţumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. „A-ţi pune problema ce va spune firma te plasează în afara interesului public. De ce? Pentru că pui interesul unei corporaţii înaintea interesului public. Asta ne afectează pe toţi, de 27 de ani. Cea mai mare greşeală a unui jurnalist este să joace în echipa corporaţiilor sau în echipa instituţiilor de forţă ale statului. În acel moment, încetează să fie jurnalist, de fapt„, a afirmat Pătraru.

El a mai spus că singura sa problemă cu instituţia, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greşită: „Singura mea problemă cu instituţia, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greşită, iar asta se vede în audienţă. Publicul simte. Am discutat despre un subiect fierbinte, real. De ce abordăm subiectul Dragnea seară de seară. Sau Iohannis? Sau PSD? Sau PNL? Pentru că sunt subiecte de interes. Ăsta e un subiect de mare interes public„.

Unii vor să plec de la Digi. Nu vreau să plec de aici. Cred însă că această companie trebuie să facă presă doar pentru public şi în interesul publicului. Dar da, există oameni care nu ne-au dorit acolo niciodată, atâta timp cât din iulie anul trecut am avut avut o singură întâlnire cu şeful instituţiei, care ne-a zis că nu vom rămâne mult, pentru că Digi 24 nu e pentru noi, e un post aparte. Nu vrem să plecăm, avem contract pentru încă două sezoane, vrem să facem lucruri frumoase acolo. Dar ştii cum e, trebuie să vrea şi calul…„, a mai spus Pătraru.