PNL va depune plângere penală dacă nu e numit un nou CA al Societăţii Române de Radiodifuziune

Deputatul liberal Costel Alexe solicită majorităţii parlamentare ca miercuri să numească un nou Consiliu de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), precizând că, în caz contrar, PNL 'va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave', potrivit Agerpres.

08 dec. 2014, 13:52
PNL va depune plângere penală dacă nu e numit un nou CA al Societăţii Române de Radiodifuziune

‘Parlamentul României prin birourile permanente, comisiile de cultură de la Camera Deputaţilor şi Senat trebuie să investească miercuri, în plenul reunit un nou Consiliu de Administraţie pentru Societatea Română de Radiodifuziune. După informaţiile noastre, toate părţile implicate au formulat propuneri şi procedura se poate desfăşura începând cu audierile din Comisiile reunite de cultură şi apoi cu votul final de miercuri, din plen. (…) Solicităm public Executivului României şi majorităţii PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor să respecte decizia Curţii Constituţionale şi numească miercuri un nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public pentru a scoate instituţia din ilegalitate. În caz contrar, PNL va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave’, spune Costel Alexe, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

El subliniază că, dacă până la sfârşitul anului SRR nu va avea un Consiliu de Administraţie, instituţia va intra în blocaj, pentru că fără Consiliu, instituţia nu poate aproba noul buget şi cheltuielile care decurg de aici.

‘În momentul de faţă, Radioul Public funcţionează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administraţie, organism menit să asigure conducerea Societăţii Române de Radio (SRR), alături de preşedinte şi de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea şi o decizie a Curţii Constituţionale’, completează Alexe.

Deputatul PNL arată că atribuţiile CA al SRR în ceea ce priveşte bugetul şi fondurile de care dispune instituţia sunt ‘aproape exclusive’.

‘În acest sens, lipsa unui consiliu de administraţie a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanţul, investiţiile, volumul de credite, relaţiile cu alte organisme internaţionale, deciziile comitetului director, precum şi multe alte activităţi care fac în acest moment imposibilă funcţionarea în condiţii bune şi de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în faţa Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituţiei este pusă sub semnul ilegalităţii’, menţionează el.

Costel Alexe indică faptul că, în luna iunie, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou Consiliu de Administraţie, investit pentru următorii patru ani, afirmând că PSD ‘nu a respectat algoritmul parlamentar şi a numit, pe locurile partidelor de opoziţie, reprezentanţi proprii, interpretând abuziv şi discreţionar legislaţia în vigoare’.

‘Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională această hotărâre a Parlamentului şi a avut câştig de cauză, astfel încât, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curţii şi să investească un nou consiliu de administraţie, respectând cu stricteţe algoritmul parlamentar. Însă, PSD a încălcat, iarăşi, în mod grav legea şi refuză să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale’, mai spune deputatul PNL.