Costoiu: Vom încuraja întreprinderile să se apropie de cercetare prin finanţarea directă a activităţilor lor

Provocarea majoră pentru România, în viitorul apropiat, este să dezvolte şi să accelereze inovarea prin sprijinirea cercetării şi dezvoltării, alături de stimularea inovării în sectorul privat şi sprijinirea dezvoltării resurselor umane, cu orientare spre cercetare - dezvoltare pentru sectoarele cu potenţial de creştere, consideră ministrul Mihnea Costoiu.

01 apr. 2014, 18:36
Costoiu: Vom încuraja întreprinderile să se apropie de cercetare prin finanţarea directă a activităţilor lor

„În ceea ce priveşte sprijinul efectiv pentru întreprinderi, vom încuraja întreprinderile prin subvenţionarea activităţilor acestora, rezultând în noi produse sau procese pe piaţă. De asemenea, vom dezvolta instrumente financiare pentru a sprijini în mod direct întreprinderile pentru a aplica rezultatele CDI, precum şi măsurile de sprijin al institutelor şi universităţilor CDI, cu scopul de a permite întreprinderilor să acceseze cunoştinţele, abilităţile din domeniul consultanţei, facilităţile alocate cercetării şi resursele umane de înaltă calificare profesională”, a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu.

Oficialul a precizat că în afara acestor măsuri finanţate din granturi, au fost adăugate şi stimulente fiscale de genul deductibilităţii suplimentare de 50% pentru cheltuielile cercetare – dezvoltare ale întreprinderilor.

„Nivelul actual al investiţiilor publice şi private în CDI reprezintă doar un sfert din ţinta de 2% din PIB pe care Guvernul şi-a asumat-o pentru 2020. Este un obiectiv ambiţios, deoarece presupune o creştere de aproximativ 3 ori a cheltuielilor publice în CDI (în prezent acestea fiind la un nivel de 0,32% din PIB) şi o cheltuială privată de 6 la 1 în CDI, ceea ce înseamnă o adevărată provocare, mai ales datorită nevoii semnificative de schimbare în ceea ce priveşte conduita întreprinderilor, pentru a deveni promotori ai inovării, bazându-se, de asemenea, pe eforturile lor în cercetare şi dezvoltare”, a declarat ministrul.

Astfel, priorităţile de finanţare pentru perioada 2014-2020 se vor concentra pe domeniile de specializare inteligentă (bio-economie/tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor/spaţiu şi securitate/ mediu, energie şi schimbări climatice/eco-nano-tehnologii şi materiale avansate) şi pe domeniile de interes naţional, în conformitate cu Strategia Naţională CDI pentru perioada 2014-2020: sănătatea, patrimoniul şi identitatea naţională, tehnologii noi şi tehnologii emergente.

Un alt punct pe agenda discuţiilor l-a constituit impactul proiectului ELI – NP asupra economiei româneşti şi a regiunii, în general, dar şi în raport cu posibilitatea de menţinere specialiştilor de top în ţară.

„ELI, ca proiect european major, cu o investiţie de 360 de milioane de euro, va reprezenta cu siguranţă un promotor-cheie al tehnologiilor de vârf şi un puternic pol de concentrare al celor mai bune resurse materiale  şi umane. ELI va permite dezvoltarea rapidă a unei noi generaţii de cercetători, pregătiţi pentru descoperirea şi utilizarea unor domenii tehnologice complet noi, care pot oferi o schimbare rapidă şi coerentă în competitivitatea economică, printr-o varietate largă de aplicaţii bazate pe o utilizare fără precedent a instalaţiilor laser, deschizând pieţe total noi”, a conchis ministrul Mihnea Costoiu.