Costul repatrierii lui Nicolae Popa, cel puţin 136.000 de euro. Fostul director al FNI a oferit detalii despre zbor

Publicat: Luni, 10 Decembrie 2018 11:14 // Actualizat: Luni, 10 Decembrie 2018 11:20 // Sursa: romaniatv.net

Fostul deputat, Sebastian Ghiţă, a declarat la România TV că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Fosta şefă a DNA a fost reclamată de Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

"După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infraţională a acestui grup Onea – Kovesi am văzut că nimic nu s-a întâmplat şi că tot ce face acest grup  dosare fabricate este ascuns, pitit. Ce m-a făcut să fac această plângere este că această secţie de urmărire a magistraţilor permite cetăţenilor să prezinte probe", a declarat Sebastian Ghiţă la România TV.

Fostul deputat a făcut denunţul împotriva Laurei Kovesi la începutul săptămânii, iar deja se fac audieri în acest caz, notează romaniatv.net.

La începutul lui 2017 Sebastian Ghiţă susţinea că o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, din Jakarta, la cererea lui Kovesi şi a statului.

"La cererea lui Kovesi, o firmă de construcţii din Ploieşti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a plătit avionul pentru aducerea domnului Nicolae Popa din Indonezia. Realitatea este că o firmă privată, la cererea statului român, a plătit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI şi care a furat sute de mii de oameni. O întreb pe doamna Kovesi: ce fel de operaţiune o fi asta? Oare suntem vinovaţi de spălare de bani? E doar dânsa sau sunt doar eu? Am acţionat eu în numele statului român?", a spus atunci Sebastian Ghiţă.

În acest context, Nicolae Popa, fostul director FNI, a confirmat că a fost adus în ţară cu un avion privat care plecase spre Jakarta gol.

"Era un avion privat. Nu ştiu tipul. Chiar şi pentru ofiţerii de escortă, a fost o extrădare atipică, mai ales că dânşii sosiseră cu o dimineaţă înaintea extrădării mele, cu avionul de linie. Din delegaţie au făcut parte dumnealor, deci cei doi ofiţeri, un medic şi un traducător, pe care i-am urmărit în avion, când am urcat, se şi vede pe imagini. Nu a fost niciun procuror. În ceea ce priveşte aeronava, ea a venit fără ocupanţi, a venit, a aterizat la Jakarta, a fost pregătită de zbor, după terminarea ceremoniei am plecat. Am făcut escală la Cena, în India, la Dubai, nu am coborât din avion pe timpul realimentării ţi a controlului actelor de către autorităţile statelor pe teritoriul cărora am făcut escalele, am ajuns la Bucureşti, zborul a durat 17 ore. Cred că pe la 2 şi ceva noaptea am ajuns, oricum era plin de reporteri. Avionul a tras într-un hangar, am coborât din avion, am urcat în microbuzul Jandarmeriei, după ce am urcat un mascat s-a aşezat lângă mine , a venit şi un ofiţer care a spus «Domnule Popa, trebuie să vă punem şi nişte brăţări». A fost prima dată când mi s-au pus cătuşe", a declarat Nicolae Popa. 

Nicolae Popa a ajuns în ţară la bordul unei aeronave de tip mediu curier, un Gulfstream Aerospace G200, al companiei Ţiriac Air, scria presa la acea vreme. Durata unui astefel de zbor este de 17 ore, iar costul pentru o singură oră de zbor se ridică la 4000 de euro. Un calcul simplu arată că închirirea unei astfel de aeronave pentru o astfel de curse costă cel puţin 136.000 de euro.

Legat de aducerea lui Popa în ţară, Poliţia Română a precizat că “procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", fără a oferi alte detalii.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ion Ţiriac Jakarta Nicolae Popa repatriere Nicolae Popa Sebastian Ghiţă
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7205
RON
25 Jun
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H