Cota de popularitate a lui Francois Hollande, la cel mai scăzut nivel din acest an

Cotele de popularitate ale președintelui francez Francois Hollande și premierului Manuel Valls au scăzut din nou în luna octombrie, cea a șefului statului ajungând la cel mai de jos nivel din acest an, conform unui sondaj Ifop făcut public duminică.

18 oct. 2015, 07:30
Cota de popularitate a lui Francois Hollande, la cel mai scăzut nivel din acest an

Procentul francezilor care se declară mulțumiți de Hollande a scăzut de la 23% în septembrie la 20% în octombrie, relevă sondajul realizat la comanda publicației Le Journal du Dimanche, informează Agerpres.

În ianuarie, cota de popularitate a președintelui era de 29%, șeful statului fiind apreciat pentru felul în care a gestionat situația legată de atacurile islamiste de la Paris.

Premierul Manuel Valls este apreciat de 36% dintre respondenți, în scădere față de cotele de 39% din septembrie și de 53% de la începutul anului.

Neînțelegerile interne, despărțirea de alte partide cu înclinații de stânga și lipsa personală de popularitate a lui Hollande afectează perspectivele Partidului Socialist (PS) pentru alegerile regionale din decembrie, stârnind îngrijorări privind șansele candidatului său la scrutinul prezidențial din 2017.

Sondajul Ifop s-a bazat pe opiniile a 1.969 de persoane colectate prin telefon și pe internet în intervalul 9-17 octombrie.

Un alt sondaj, realizat săptămâna trecută de către institutul Elabe pentru site-ul de știri Atlantico, arăta că Partidul Socialist și aliații săi ar ieși pe poziția a treia, după Les Republicains (conservator) și aliații lor și Frontul Național (extremă-dreapta), în numărul total de voturi la alegerile regionale din decembrie.

Partidul Socialist a pierdut orice scrutin major — local sau european — de la venirea lui Hollande la putere în 2012.