COTAR cere retragerea din dezbatere a proiectului de OUG privind platformele de ridesharing. Reacţia Coaliţiei pentru Economia Digitală

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, joi, că îl somează pe vicepremierul Daniel Suciu să retragă din dezbaterea publică proiectul de OUG privind transportul alternativ, pentru că ar încălca legislaţia şi Constituţia României. Coaliţia pentru Economia Digitală, care reprezintă principalele companii de ridesharing şi e-hailing din România, Uber, Clever şi Bolt, a anunţat că beneficiile directe şi indirecte plătite de companiile de ridesharing în România sunt, în prezent de peste 1 miliard de lei anual, potrivit unui studiu PwC.

06 iun. 2019, 11:36
COTAR cere retragerea din dezbatere a proiectului de OUG privind platformele de ridesharing. Reacţia Coaliţiei pentru Economia Digitală

Guvernul a publicat recent proiectul de OUG care reglementează activitatea platformelor de ridesharing precum Uber, Clever şi Bolt. Reprezentanţii COTAR consideră că acest OUG trebuie retras.

„În primul rând, potrivit jurisprudentei CCR, Guvenul nu poate adopta o OUG substituindu-se legiutorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare (decizia CCR 1567/18.11.2009-decizia 1431/3.11.2010). Curtea Constituţională a decis că angajarea unui proiect prin OUG este neconstituţională,acelaşi proiect fiind in dezbateri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicat.

COTAR consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege şi recurgerea la angajarea răspunderii prin OUG asupra acestui proiect nu îşi găsesc o motivare.

„În altă ordine de idei, nu se justifică în niciun fel urgenţa, în cazul acestei ordonanţe. În plus, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care arată clar faptul că UBER face transport de persoane şi nu „ridesharing”. În urma acestei hotărâri, niciun stat membru UE nu este obligat să dea ordonanţe de urgenţă pentru susţinerea acestor entităţi”, se arată în comunicat.

Totodată, atât Guvernul României, anumiţi oameni politici şi organele abilitate ale statutului „se prefac acum şi uită cum aceste multinaţionale” ar fi eludat legile din România timp de patru ani şi ar fi fraudat bugetul statului, potrivit COTAR.

Mai mult, COTAR consideră că cei 30.000 de parteneri care rămân „fără loc de muncă” nu sunt angajaţi, în contextul în care Uber, Bolt şi Clever nu au niciun angajat şofer cu contract de muncă.

Coaliţia pentru Economia Digitală: Beneficiile plătite de companiile de ridesharing în România sunt de peste 1 miliard lei anual

Coaliţia pentru Economia Digitală, care reprezintă principalele companii de ridesharing şi e-hailing din România, Uber, Clever şi Bolt, a anunţat, joi, că beneficiile directe şi indirecte plătite de companiile de ridesharing în România sunt, în prezent de peste 1 miliard de lei anual, potrivit unui studiu PwC. 

Guvernul a publicat recent proiectul de OUG care reglementează activitatea platformelor de ridesharing precum Uber, Clever şi Bolt. Reprezentanţii COTAR consideră că acest OUG trebuie retras pentru că ar încălca legislaţia şi Constituţia României.

Coaliţia a atras atenţia că beneficiile plătite de companiile de ridesharing depăşesc 1 miliard de lei anual.

„Nu este prima oară când COTAR dezinformează, în încercarea de a se opune competiţiei şi de a proteja interesele patronilor de taxi. Beneficiile directe şi indirecte plătite de companiile de ride sharing în România sunt, în prezent, conform unui studiu PwC România, de peste 1 miliard de lei anual. Reglementarea pe care industria şi-o doreşte va aduce în anul 2023, conform aceluiaşi raport, aproximativ 1,9 miliarde de lei în beneficii directe şi indirecte către bugetul statului”, a afirmat preşedintele asociaţiei, Cătălin Codreanu.

El a subliniat că dublarea în patru ani a beneficiilor statului este un argument economic destul de puternic, iar în 17 state europene asemenea servicii deja sunt reglementate, în unele dintre ele industria de taxi fiind chiar liberalizată.

„În concluzie, noi susţinem un progres în favoarea cetăţenilor, în timp ce COTAR îşi doreşte o întoarcere în timp. Sunt peste 400.000 de semnături pentru petiţia care cere reglementarea serviciilor de ride sharing. Câte semnături are petiţia anunţată de patronatele din industria de taxi? Care sunt cu adevărat interesele patronilor?”, a spus Codreanu.loading...