Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Couchsurfing este o metodă facilă de a călători în întreaga lume şi de evita cheltuielile de cazare. O dovedeşte o comunitate online cu peste cinci milioane de utilizatori, din aproximativ 97.000 de oraşe, din toată lumea, care are ca principal scop crearea unei legături între călători şi localnicii ce vor să îi găzduiască pentru a le cunoaşte mai bine cultura.
Claudiu Popa
27 ian. 2013, 07:06
Cum să călătoreşti în jurul lumii fără să plăteşti cazare

Paul Manea, unul dintre cei care au descoperit secretul călătoriilor ieftine, şi care, de mai bine de cinci ani se plimbă prin toată lumea, povesteşte pentru ROMÂNIATV.NET câteva din aventurile sale. 

Ideea din spatele Couchsurfing este simplă. Fiecare individ îşi poate face un cont. Ulterior, el poate alege dacă vrea să primească sau să ofere cazare. În urma unei trimiterii unei cereri, oamenii pot accepta sau nu să primească o anumită persoană. Potrivit lui Paul, creatorul unui site cu sfaturi pentru călătorii iefitne, numit nomadic.ro, aceasta este o experienţă unică, din care poţi învăţa foarte multe lucruri.

Couchsurfing este o metodă foarte ieftină și interesantă de a călători, prin faptul că te duci acolo şi cunoști oameni de la care poți învăța foarte multe lucruri. Ai foarte multe oportunități și ai posibilitatea să înveți ceva despre o țară chiar de la un localnic. Astfel am aflat foarte multe lucruri pe care nu le ştiam despre călătoritul ieftin, cum ar fi de unde să iau un autocar sau un tren, locuri de unde să fac autostopul şi multe altele”, povesteşte el despre site-ul care i-a schimbat modul în care priveşte călătoriile.

Paul a oferit şi câteva sfaturi cu privire la acest site, vorbind despre secretele pe care le foloseşte pentru a fi acceptat mai repede.

„Pe Couchsurfing primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi completezi profilul cu cât mai multe informaţii. Profilul trebuie să reflecte personalitatea ta, să arate cine eşti şi cum te comporţi. Ai mai multă încredere în cineva care are fotografii şi spune cine este şi ce vrea. Ai nevoie de referinţe pe site. Dacă nu călătoreşti este mai greu să le primeşti, deoarece sunt oferite de oameni care te-au găzduit deja. Cel mai uşor mod de a le obţine este să cauţi prieteni care sunt pe Couchsurfing şi să îi rogi să te ajute. Chiar dacă nu au stat la tine, trebuie să arăţi faptul că mai ai prieteni care te cunosc”, ne-a împărtăşit călătorul cel mai important site.

Chiar mai mult, există şi o perioadă propice de trimitere a cererii, cu cel mult o săptămână şi cu cel puţin trei zile înainte de ajungere.

Cea mai bună perioadă de a trimite cereri este undeva cu şapte şi trei zile înainte să ajungi. Dacă anunţi prea din timp, există posibilitatea ca persoana respectivă să uite că trebuie să ajungi. Când mă pregătesc să plec într-o ţară, îmi fac un şablon cu un mesaj pe care o să îl trimit mai multor persoane. Le spun povestea mea, o fac să pară originală şi să reflecte cât mai mult realitatea. Ulterior, personalizez mesajul pentru fiecare om în parte. Este bine să te legi de lucrurile de care persoana respectivă este interesată. Oamenii trebuie să se simtă băgaţi în seamă, să realizeze că nu vrei doar cazare gratis. Trebuie să arăţi că vrei să îi cunoşti. Uneori trimit o cerere şi sunt acceptat din prima, în timp ce de multe ori trebuie să trimit zeci de cereri sau chiar sute înainte să primesc un răspuns”, a continuat el seria de sfaturi.

Amintirile rămase în urma acestor călătorii sunt multe şi foarte profunde. Chouchsurfing-ul oferă o experienţă unică, mult mai profundă decât cea oferită de un hotel şi de o excursie organizată de un ghid.

În Grecia am stat la un cuplu care, în noaptea ajungerii noastre, se duceau la un protest în centrul oraşului. Ne-au invitat şi pe noi. Ulterior, ne-au povestit că au fost la fiecare protest organizat şi ne-au făcut să înţelegem contextul acelor proteste. La un moment dat am stat la un bărbat care avea un bar, şi ne-a invitat pe toată durata şederii noastre să stam cu el în bar până la finalul programului. După aceea, pe la 4 dimineaţa mergeam în alte baruri ca să se ne distrăm şi ajungeam acasă pe la şapte dimineaţa. În Dortmund am cunoscut un neamţ care nu vorbea engleză, dar fusese în America de Sud şi am vorbit în spaniolă. Mi-a spus foarte multe despre acest continent”, sunt doar câteva din experienţele pe care le-a trăit Paul.

„Nu am avut experienţe neplăcute, dacă te uiţi bine la oameni, găseşti persoane interesante şi nu ai de ce să îţi faci griji. Am plecat şi singur, am fost şi cu prietena mea, nu sunt probleme. Dacă te duci doar un băiat este mai greu să găseşti. Cuplurile au mai multe şanse”, a coincis Paul Manea discuţia despre Couchsurfing.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Peste 70.000 de votanţi în primele zece minute
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Litoralul românesc. 100 de lucruri neștiute în 100 de ani
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile