COVID-19. Goana după antidot nu mai respectă nicio morală. O companie chineză testează noul vaccin pe propriii angajaţi VIDEO

În cursa globală pentru crearea unui vaccin contra coronavirusului, o companie chineză de stat se mândrește cu faptul că angajații săi, inclusiv persoanele din conducere, au fost injectaţi cu vaccinuri experimentale, îndă dinainte ca guvernul să aprobe testarea la oameni.

16 iul. 2020, 11:20
COVID-19. Goana după antidot nu mai respectă nicio morală. O companie chineză testează noul vaccin pe propriii angajaţi VIDEO

„Dând o mână de ajutor în făurirea sabiei victoriei”, se arată în postarea online a SinoPharm, în care sunt imagini ale muncitorilor despre care spune că au ajutat la testarea prealabilă a vaccinului.

Fie că este privit ca un sacrificiu eroic sau o încălcare a normelor etice internaționale, afirmația subliniază mizele enorme, întrucât China concurează cu companiile americane și britanice pentru a fi prima ţară cu un vaccin care să pună capăt pandemiei, realizare care ar fi atât un triumf științific cât și unul politic.

Obținerea unui vaccin COVID-19 este noul Sfânt Graal„, a spus Lawrence Gostin, un expert global în domeniul dreptului de sănătate publică la Universitatea Georgetown. „Competiția politică pentru a fi primul este comparabilă cu cursa pentru cucerirea Lunii, din anii ’70, dintre Statele Unite și Rusia”.

Citeşte şi Strigătul deznădăjduit al medicului Virgil Musta: „Vom pierde controlul pandemiei”

China s-a poziționat a fi un pretendent puternic. Opt dintre cele aproape două duzini de vaccinuri potențiale din diferite etape ale testării umane la nivel mondial provin din această ţară, SinoPharm și o altă companie anunțând deja că vor intra în testarea finală.

Atât China, cât și SinoPharm au investit foarte mult într-o aşa-numită tehnologie „tried and true”, bazată pe creşterea virusului în laborator şi apoi uciderea lui, o modalitate care a ajutat la descoperirea vaccinului împotriva poliomielitei. Occidentalii folosesc o tehnologie mai nouă şi mai puţin experimentată, vizând proteina care acoperă virusul.

Totuşi, anunţul SinoPharm, că 30 de „voluntari speciali” și-au suflecat mânecile chiar înainte ca firma să primească permisiunea pentru trecerea la urmptorul nivel de testare, ridică îngrijorări etice în rândul observatorilor occidentali.