COVID-19. Poţi să ai invitaţi la masa de Paşte măcar în curte? Răspunsul oficial al Poliţiei!

”Pot participa la slujba de Înviere la biserică?”, ”Putem să ascultăm slujba din stradă?”, ”Avem voie să ieşim după ora 22.00 în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?”, ”Mai vin comercianţii cu turmele de miei la intrarea în oraş?”, ”Pot să îmi şi vizitez părinţii şi să iau masa cu ei de Paşte?”, ”Pot merge la pescuit?”, ”Cum se pot deplasa persoanele care nu ştiu să scrie şi să citească?”, ”Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creştine?”, sunt câteva dintre cele 38 de întrebări pe tema respectării restricţiilor de circulaţie şi a măsurior de distanţare socială, cărora le-au răspuns reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică. ”

13 apr. 2020, 06:46

Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paştelui?

Răspuns: Dacă prin petrecere se înţelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privinţa păstrării orelor de odihnă şi fără să fie perturbată liniştea publică.

Întrebare: Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din faţa bisericii, din maşina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?

Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declaraţia pe propria răspundere.

DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE, ultima variantă. Atenţie la aceste detalii pentru a evita amenzi de 2000 de lei!

Întrebare: Pot să îmi şi vizitez părinţii şi să iau masa cu ei de Paşte?

Răspuns: Prin Ordonanţele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paşte, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În acelaşi timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte uşor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

 Întrebare: Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicităţii o serie de recomandări pe care le regăsiţi la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

Întrebare: Putem să ascultăm slujba din stradă?

Răspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinţei, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanţelor Militare numărul 2 şi 4.