Covoarele persane au devenit istorie. Vezi aici ce covoare se poartă în 2012

Potrivit specialiştilor în domeniu, amenajările interioare presupun cât mai puţine covoare prin casă. Dacă proprietarul insistă totuşi, arhitecţii de interior propun covoare de dimensiuni mai mici şi din materiale cât mai moderne. Un astfel de covor costă 150 de euro metrul pătrat. 

29 ian. 2012, 13:10
Covoarele persane au devenit istorie. Vezi aici ce covoare se poartă în 2012

Producătorii nu sunt întru totul de acord cu designerii de interior, dar recunosc că sunt căutate covoarele din ce în ce mai mici, care să nu mai acopere întreaga cameră.

„Încercaţi să vă imaginaţi un interior fără covor. Veţi constata că acesta este rece, lipsit de viaţă. Faceţi şi alt experiment, luaţi tot dintr-un interior, dar lăsaţi covorul. Acea casă vi se va părea locuită”, a spus, pentru RTV.NET, Florin Ghiţulete, administratorul firmei Stilcarpet.

Tehnologia construcţiilor are partea ei „de vină” pentru faptul că nu se mai caută covoarele mari. „Dacă înainte covorul era foarte mare, practic cât ţinea încăperea, pentru a izola împotriva frigului care venea prin pardoseală, acum a dispărut această necesitate”, a mai precizat Florin Ghiţulete. În momentul de faţă se procedează exact invers. „Într-o amenajare modernă este indicat ca pardoseala livingului să rămână descoperită. Eventual, dacă doreşte proprietarul, este indicată acoperirea cu un covor de mai mici dimensiuni a zonei de discuţii din living”, ne-a spus Adrian Iovescu, designer de interior în cadrul firmei Accent Design.

Covoare din lână şi piele

Dormitorul matrimonial poate să aibă lângă pat, ca şi în living, covoraşe mici. „Fie că sunt covoraşe mai mici sau care să acopere o suprafaţă mai mare de pardoseală, potrivit stilului minimalist, sunt recomandate covoarele moi, pufoase”, ne-a spus Irina Constantin, designer de interior al firmei Knox Design.

tilul minimalist este reprezentat de elemente drepte, simple, serioase, sobre, dar calde în acelaşi timp. Pentru a întări cele spuse de designeri, Florin Ghiţulete afirmă că nu mai sunt la modă covoarele persane, în momentul de faţă la modă fiind covoarele confecţionate din piele şi din blană naturală. „Sigur că acum lumea nu mai vrea un covor de serie, încărcat cu motive florale sau geometrice, aşa-zisul persan, acum se caută covoare cât mai simple, chiar uni, dar mult mai elaborate, şi, dacă se poate, ţesute manual, din fibre naturale”, a adăugat Florin Ghiţulete. Pentru un covor realizat manual şi natural, preţurile sunt pe măsura materialelor folosite precum şi a muncii depuse.

150 de euro metrul pătrat

Un covor confecţionat din lână specială importată din Australia sau Noua Zeelandă, colorată şi tratată în Germania şi ţesută în România poate costa şi 400 de euro metrul pătrat, în magazinele din Europa.

În Romania, acelaşi covor se vinde cu aproximativ 150 de euro metrul patrat. Covoarele mai sunt confecţionate şi din lână şi bumbac. Acestea sunt recomandate zonelor mai circulate, cum sunt holurile, zona de dining sau camera copiilor. Preţurile la covoarele mai puţin pretenţioase încep de la 40-60 de lei metrul pătrat şi pot ajunge la 25-300 de lei metrul pătrat.