cPanel – care sunt avantajele si dezavantajele pe serverul de gazduire web?

Panoul cPanel a fost lansat prima data in 1996 si, in cei aproape 30 de ani de existenta, a castigat o popularitate imensa, fiind apreciat pentru functiile pe care le ofera.

06 aug. 2021, 15:58
cPanel – care sunt avantajele si dezavantajele pe serverul de gazduire web?

Acesta opereaza pe serverele Linux si poate fi administrat in planurile de gazduire web fara cunostinte tehnice. Pe langa asta, exista numeroase beneficii pentru care a fost ales de catre multi manageri si de cei cu experienta in domeniul IT.

Cum functioneaza panoul cPanel?

In primul rand, acest panou este adesea deja instalat in pachetele de hosting clasice. Interfata este una responsive si se adapteaza la ecranele oricarui dispozitiv, iar sistemul este construit in asa fel incat sa-l poti retine usor. In partea dreapta sunt afisate date cu privire la website si la limita de spatiu de disc, iar meniul permite accesul la toate zonele. Spre exemplu, poti intra in directorul din serverul de gazduire web unde se afla toate fisierele. Aici nu ai nevoie de un cont FTP, fiind vorba de o interfata HTML destul de simpla. Ai posibilitatea sa urci fisiere arhivate, precum si sa le extragi in directorul dorit.

Pe langa asta, poti sa adaugi sau sa stergi certificate SSL, precum si sa creezi un backup. Un alt serviciu este cel de gestionare pentru adresele de email asociate cu domeniile. Sistemul detecteaza automat erorile si le rezolva singur, ceea ce-l face sa fie foarte eficient pe termen lung. Exista un nivel ridicat de flexibilitate inclusiv asupra setarilor PHP, astfel ca poti stabili permisiunile de acces si restrictiile. Suita de protectie include instrumente precum filtrarea mesajlor de tip spam sau integrarea directa.

Cat de usor poti administra domeniul?

Desi exista unelte precum Google Analytics pentru serverul de gazduire web, utilizarea acestora nu este atat de simpla. Pe de alta parte, cPanel iti pune la dispozitie o sectiune proprie de monitorizare. Sunt afisate informatii cu privire la volumul de trafic, precum si la surse. Aplicatiile se instaleaza automat prin Softaculous, unde sunt peste 300 de programe pregatite. Majoritatea dintre ele sunt de tip open source, ceea ce inseamna ca le poti modifica dupa bunul plac. Poti gestiona inclusiv domenii multiple in acelasi timp, existand functia de creare de subdomenii nelimitate. Iar daca asta nu este de ajuns, gasesti date cu privire la erorile aparute pe fiecare website in ultimele 24 de ore, precum si avertismente cu privire la atingerea limitelor resurselor.

Care sunt dezavantajele panoului cPanel?

In primul rand, acest panou de control nu dispune de foarte multe functii de securitate. Astfel, in cazul in care o persoana neautorizata reuseste sa-l acceseze, site-ul tau si serverul de gazduire web ar putea fi compromise. Rezultatele intr-o astfel de situatie pot fi influentate si de alte elemente, cum ar fi lipsa unui firewall sau a unui antivirus.

Un alt dezavantaj consta in faptul ca panourile cPanel nu sunt mereu gratuite. Astfel, cei care isi doresc servere dedicate vor fi nevoiti sa plateasca o licenta lunara. Din fericire, daca te afli la inceput de drum si poti sa te rezumi la gazduire partajata, acest lucru nu este necesar.