CRACIUN 2013: 8 sfaturi ca să cheltui puţin pe cadouri, dar să-i bucuri pe toţi

CRACIUN 2013: Înainte de a stabili un buget pe care chiar ţi-l poţi permite, ai nevoie de o listă cu toate persoanele pe care vrei să le înveseleşti anul acesta de sărbători.

22 dec. 2013, 17:14
CRACIUN 2013: 8 sfaturi ca să cheltui puţin pe cadouri, dar să-i bucuri pe toţi

CRACIUN  2013: Cadourile de Crăciun sunt întotdeauna cu două feţe: îţi place să dăruieşti la fel de mult cum îţi place să primeşti, însă presiunea financiară reuşeşte cumva să întunece peisajul de sărbătoare. Dacă odinioară doar copiii erau răsfăţaţii lui Moş Crăciun, acum toată lumea primeşte şi oferă cadouri la final de decembrie, indiferent de vârstă.

În spatele bucuriei împărtăşirii darurilor, se ascunde cheltuiala substanţială care îţi dă peste cap bugetul. Dar dacă ai trata de acum Crăciunul ca pe o sărbătoare a bucuriei sufletului şi nu ca pe un schimb echitabil de valori materiale? Banii nu ar mai fi o problemă, chiar dacă surprizele ar rămâne la fel de plăcute. Iată cum să cheltui puţin pe cadourile de Crăciun anul acesta!

1. Fă o listă cu destinatarii

Înainte de a stabili un buget pe care chiar ţi-l poţi permite, ai nevoie de o listă cu toate persoanele pe care vrei să le bucuri anul acesta de Crăciun.

2. Stabileşte o sumă pentru fiecare

În funcţie de numărul destinatarilor, vei putea aproxima o sumă maximă alocată fiecăruia, pe care să nu o depăşeşti, ţinând cont de bugetul pe care crezi că îl poţi aloca fără să îţi faci datorii.

3. Caută idei de cadouri simbolice

Crăciunul nu este un prilej potrivit de a cumpăra unchiului tău bormaşina pe care şi-o doreşte de ceva vreme, ci de a transmite un sentiment aparte prin cadoul pe care îl aşezi sub brad. Urmează acest principiu când alegi darurile tale de Moş Crăciun şi orientează-te spre semnificaţii simbolice, nicidecum valori materiale.

Poţi dărui un album foto persoanelor care se află la mare distanţă de tine, un colaj video emoţionant pentru iubitul tău, o decoraţiune frumoasă pentru prietena ta cea mai bună etc. Până şi o felicitare făcută de tine, cu un mesaj amuzant sau sensibil, poate fi o opţiune excelentă de cadou.

4.Fii creativă când împachetezi cadourile

Renunţă să cumperi pungi de cadouri scumpe şi alte ambalaje sofisticate, nu sunt doar costisitoare, ci şi impersonale.

În schimb, poţi improviza cu hârtia colorată pe care o ai deja acasă şi cu alte materiale interesante (panglici, biluţe colorate, dantela, fundite de la decoraţiuni vechi, cutii goale etc.). Rezultatul va fi unul original şi va oglindi strădania ta în a concepe un cadou dăruit din suflet.

5. Nu cumpăra cadouri la primul impuls

Una dintre cele uşoare căi de a cheltui excesiv în perioada Crăciunului este să cumperi lucruri la primul impuls. Nu te plimba prin magazine fără un plan şi nu lua decizii pripite. În schimb, începe-ţi periplul la shopping din timp (cu cel puţin 3 săptămâni înainte de Crăciun) şi studiază bine variantele. Vei evita aglomeraţia, achiziţiile impulsive şi preţurile mai piperate din pragul sărbătorii.

 

Citeşte mai mult pe eva.ro