Crearea unei armate a UE, obiectiv prioritar. Liderul PPE: „Americanii nu vor rezolva toate problemele pentru noi”

Uniunea Europeană trebuie să-şi accelereze eforturile pentru crearea propriilor capacităţi militare şi să se bazeze mai puţin pe America, susţine liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.

13 sept. 2021, 16:47
Crearea unei armate a UE, obiectiv prioritar. Liderul PPE: „Americanii nu vor rezolva toate problemele pentru noi”

Într-un interviu acordat grupului media Funke, liderul PPE a explicat că, deşi ţările membre UE au sute de mii de trupe, ele nu sunt în poziţia de a securiza aeroportul din capitala afgană Kabul.

Armatele naţionale, evident, rămân principalii piloni ai apărării. Dar, pas cu pas, trebuie să construim capacităţi europene, precum o forţă europeană de reacţie rapidă, compusă din câteva mii de oameni. Avem nevoie, de asemenea, de o brigadă de apărare cibernetică„, a spus Manfred Weber.

Uniunea Europeană a făcut deja mai mulţi paşi către o abordare militară comună. În 2017, blocul comunitar a lansat un pact pentru dezvoltarea unor proiecte militare comune, printre care supraveghere maritimă şi apărare cu drone. În acest an, 14 state membre au propus crearea unei unităţi de reacţie rapidă, formată din 5.000 de militari.

Însă dependenţa de SUA pentru misiunea de evacuare din Afganistan a amplificat apelurile pentru o cooperare militară europeană mai intensă.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a subliniat, săptămâna trecută, că dezvoltarea capacităţilor militare ale UE este ”de importanţă capitală pentru viitorul Europei”.

Citeşte şi Şeful Comandamentului de Apărare Aerospaţială Nord-American (NORAD) recunoaşte că armata Nord Coreană are rachete nucleare care pot atinge continentul american

Totuşi, ţările membre UE sunt divizate pe acest subiect. Multe dintre ele, în special ţările baltice, se tem că eforturile UE s-ar putea suprapune cu cele al NATO şi le-ar putea dilua. Unele guverne sunt îngrijorate şi că asemenea măsuri ar putea afecta relaţiile cu SUA.

În ultimele săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat de mai multe ori că iniţiativele UE în domeniul apărării ar putea slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Referitor la acest aspect, Weber a argumentat că o cooperare militară europeană mai strânsă ar economisi miliarde de euro şi ar spori autonomia blocului comunitar. ”Belarus, Ucraina, Africa de Nord, Orientul Mijlociu – americanii nu vor rezolva aceste probleme pentru noi”, a explicat el.

Citeşte şi Alertă la graniţa de est: război reluat în Ucraina. Preşedintele Zelenski se teme de o invazie totală a Rusiei


loading...