Cresc preţurile la carne şi lactate, veşti proaste pentru români. Preşedintele Consiliului Concurenţei: „Specula în sine nu e ilegală”

Producătorii avertizează că pe români îi aşteaptă un nou val de scumpiri. Aceştia spun că produsele lactate şi carnea s-ar putea scumpi din nou până la finalul anului.

04 mai 2022, 19:53
Cresc preţurile la carne şi lactate, veşti proaste pentru români. Preşedintele Consiliului Concurenţei: „Specula în sine nu e ilegală”

Cresc preţurile la carne şi lactate, veşti proaste pentru români. Producătorii avertizează că până la sfârşitul anului ne vom confrunta cu un nou val de scumpiri.

Cresc preţurile la carne şi lactate. Un nou val de scumpiri în România

Unii producători avertizează că lactatele s-ar putea scumpi cu aproximativ 20 la sută, iar carnea de porc cu 40 la sută, până la finalul anului. Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauză că preţul furajelor s-a dublat, iar motorina este cu 3 lei pe litru mai scumpă faţă de anul trecut.

În unele pieţe din Capitală, telemeau veche de oaie costă 42-43 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei cât costa anul trecut. Atenţie, preţurile ar putea continua să crească şi mai mult în perioada următoare.

Citeşte şi Preţul benzinei şi al motorinei, noi creşteri în România. Coşmar pentru şoferi din cauza noului val de scumpiri

„Dacă se mai scumpeşte motorina, gazele, curentul, vor mai creşte preţurile. Poate 10- 20%”, estimează un producător de produse tradiţionale.

Procesatorii spun că în ultimul an, carnea de porc s-a scumpit cu peste 40% , iar preţul ar putea să mai crească până la finalul anului.

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului”, spune un producător agricol.

Nici carnea de curcan nu e mai ieftină decât anul trecut, din contră. Un kilogram de piept de curcan costa în 2021 în jur de 36-37 de lei, iar anul acesta costă aproape 43 de lei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că în acest moment specula în România este legală şi că autorităţile sunt legate de mâini şi de picioare.

„Slă în momentul de faţă în România, de asta se simte nevoia să venim cu legislaţie în România împotriva speculei. Nu avem instrumente împotriva acestui fenomen”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit Antena 3.

Citeşte şi De ce au apărut scumpiri – record la mâncare. Ministrul Agriculturii vine cu explicații despre prețurile uriașe