Cresc ratele la bănci. Veşti proaste pentru românii cu credite

Cresc ratele la bancă pentru creditele ipotecare şi de consum. Potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%.

31 mart. 2022, 14:00
Cresc ratele la bănci. Veşti proaste pentru românii cu credite

Cresc ratele la bănci. BNR anunţă că a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.

Cresc ratele la bănci. Veşti proaste pentru români

Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. Indicele publicat trimestrial de BNR arată că IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%. Acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.

Citeşte şi Explodează ratele la bănci. Indicele ROBOR a depășit 4,5%, a ajuns la maximul ultimilor 13 ani

Dacă la începutul anului Robor la 3 luni era 3,02%, dobânda anunţată de BNR la 31 martie era de 4,60%, o creştere de peste 50%.

Indicele IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 şi este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care. Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor.

Începând de vineri, 1 aprilie, IRCC va înregistra prima creştere mai substanţială, ceea ce va aduce majorarea semnificativă a ratelor la bancă. În prezent, IRCC este de 1,17%, nivel care a luat în calcul tranzacţiile de pe piaţa monetară interbancară din T3/2021, când încă era linişte.

IRCC are un decalaj de şase luni, luând în considerare tranzacţiile înregistrate anterior.

De la 1 aprilie, IRCC va lua în considerare tranzacţiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei. Potrivit calculelor făcute de către jurnaliştii de la Ziarul Financiar pe baza informaţiilor publicate zilnic de BNR, IRCC va fi stabilit la 1,8%, iar această valoare va sta la baza calculării plăţii ratelor la bancă în Trimestul II din 2022.

De exemplu, la un credit ipotecar dobânda este stabilită luându-se în considerare IRCC plus 2 puncte procentuale. La un calcul sumar, pentru un credit ipotecar de 300.000 de lei, adică 60.000 de euro, pe 30 de ani, rata la bancă acum este de 1.625 de lei (833 de lei principal, plus 792 de lei dobâda). De la 1 aprilie rata la bancă creşte la 1.783 de lei (833 de lei principal, plus 950 de lei dobânda), adică o creştere de 158 de lei pe lună, timp de trei luni. Problema este că IRCC va creşte apoi accelerat din T3, care are la bază tranzacţiile din T1. IRCC va creşte şi mai mult, iar în T4 se va duce la 3,5%, ceea ce va însemna o creştere substanţială a ratei la 2.208 lei.

Dacă acum ai nevoie de o creştere a salariului mediu – 3.600 de lei – de 4% pentru a putea plăti creşterea ratei, în viitor vei avea nevoie de o creştere a salariului mediu de 16% pentru a putea plăti noua rată.

Săptămâna următoare, pe 5 aprilie, BNR va avea o nouă şedinţă de politică monetară, unde analiştii se aşteaptă să majoreze dobânda de la 2,5% la 3%, pentru a pregăti terenul pentru perioada în care va încerca să preia controlul inflaţiei. Acum, inflaţia în România, ca de altfel peste tot în lume, este determinată de explozia preţurilor la energie şi de creşterea preţurilor la materiile prime agricole.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor, anunţ de ultimă oră despre voucherele de alimente: „Este o măsură temporară”