Creşte din nou incidenţa COVID-19 în Bucureşti. Autorităţile au veşti proaste despre imunitatea de grup

După două zile de scăderi, Direcţia de Sănătate Publică anunţă că rata de infectare cu noul coronavirus în Capitală creşte din nou.

06 apr. 2021, 12:04
Creşte din nou incidenţa COVID-19 în Bucureşti. Autorităţile au veşti proaste despre imunitatea de grup

Incidenţa COVID-19 cumulată calculată la 14 zile a ajuns marţi în Capitală la 6.92 cazuri la mia de locuitori, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

În ultimele două zile rata de infectare scăzuse sub 7 în Bucureşti. Cea mai mare incidenţă COVID-19 în Capitală a fost de 7.08 cazuri la mia de locuitori, înregistrată în 31 martie.

Citeşte şi: Andreea Moldovan compară România cu Elveţia, după restricţiile de weekend: Toate magazinele se închideau la ora 19:00 şi NU se comenta!

Deocamdată în Bucureşti, locuitorii nu au voie să iasă din case începând cu orele 22.00 de luni până joi, respectiv ora 20 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. De asemenea, la final de săptămână, magazinele şi activităţile de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private se închid începând cu orele 18.00.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei după ora 22 de luni până joi, şi în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00—5,00, cu următoarele excepţii:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

 

Vlad Voiculescu, veste proastă despre imunitatea colectivă la COVID. „Suntem încă departe. Avem un nou val de răspândire a virusului accelerat”

Ministrul Sănătăţii a precizat că România se află acum într-un „moment foarte greu al pandemiei”.

„La nivel general, trebuie să spunem că suntem acum într-un moment foarte greu al pandemiei şi că şi acum, ca în ultimele multe luni, speranţa şi teama se suprapun în gândurile noastre. Avem, pe de o parte, speranţa că există o luminiţă la capătul tunelului. Acum un an nu aveam conştiinţa că există un vaccin. Astăzi suntem în situaţia fericită în care orice român se poate vaccina. În maximum câteva săptămâni, vom fi în situaţia în care fiecare român care şi-a dorit lucrul acesta se va fi vaccinat. Şi tot mai mulţi români aleg să se vaccineze, iar acesta este un gest de grijă, dacă vreţi, atât faţă de ei înşişi, cât şi faţă de toţi cei vulnerabili din jurul lor fie că vorbim despre proprii părinţi, bunici, persoane cu boli cronice sau, în general, cei apropiaţi. (…) În momentul acesta, suntem încă departe de momentul în care vom atinge imunitatea colectivă de care avem nevoie aşa încât cu toţii să fim protejaţi. Avem momente şi motive destule în care putem fi optimişti”, a declarat Vlad Voiculescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citeşte şi: Pacienții Covid pot fi vizitați de rudele de gradul I la Suceava

Ministrul Sănătăţii a avertizat că secţiile de Terapie intensivă, unităţile de primiri urgenţe sunt pline în toată ţara, iar personal medical este epuizat.

„Al doilea sentiment pe lângă acesta de speranţă este teama şi este teama cu care trăim în fiecare zi. (…) Cred că realitatea pandemiei este încă în măsură să ne provoace teamă. Avem un nou val de răspândire a virusului accelerat de noua tulpină, de asemenea, mai agresivă şi mai contagioasă. Avem secţii de Terapie intensivă pline în toată ţara, avem unităţi de primiri urgenţe pline şi avem personal medical epuizat. Epuizat din toate punctele de vedere. Avem, de asemenea, măsuri de protecţie sau restricţii care ne ajută să nu ne îndreptăm către prăpastie. Aceste restricţii, dacă vreţi, măsuri de protecţie, par simple pentru sistem sunt însă mai complicate, mai dificil de acceptat pentru orice individ”, a completat Vlad Voiculescu.