Creşte numărul copiilor cu COVID-19 care ajung în spitale. Formularul prin care părinţii îşi dau acordul pentru vaccinarea copilului nu a ajuns încă în şcoli. Sorin Cîmpeanu: „Aşteptăm acord juridic”

România a depăşit miercuri pragul de 4.000 de infectări zilnice cu coronavirus. Creşte alarmant şi numărul copiilor depistaţi cu COVID-19. În spitale sunt 167 de minori, cu 12 mai mulţi decât ieri. Şi dacă autorităţile vorbeau despre campanii de vaccinare în şcoli, ei bine acestea trebuie să mai aştepte. Părinţii nu au primit încă formularul prin care să spună dacă este de acord sau nu cu vaccinarea copilului său. "Aşteptăm acord juridic", a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru Româniatv.net.

15 sept. 2021, 14:30
Creşte numărul copiilor cu COVID-19 care ajung în spitale. Formularul prin care părinţii îşi dau acordul pentru vaccinarea copilului nu a ajuns încă în şcoli. Sorin Cîmpeanu: „Aşteptăm acord juridic”

Valul 4 COVID-19 a lovit grav România. Dacă specialiştii estimau o creştere de până la 1.500 – 1.600 de cazuri zilnice în a doua jumătate din septembrie, iată că numărul real este mai mult decât dublu. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat miercuri, 15 septembrie, 4.004 cazuri noi COVID-19, dintre care 570 la Bucureşti.

Citeşte şi: Nelu Tătaru insistă cu vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din şcoli şi spitale. Decizia este la premierul Cîţu

Pe teritoriul României, 20.142 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.373 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 54.470 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 225 de persoane.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.868. Dintre acestea, 696 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 167 sunt minori, 158 fiind internați în secții și 9 la ATI. Faţă de raportul de marţi, numărul copiilor infectaţi cu coronavirus care au necesitat internare a crescut cu 12.

De asemenea, în primele zile din anul şcolar 2021 – 2022 tot mai multe clase au trecut în online după apariţia unor cazuri COVID-19 la şcoală.  De exemplu, cursurile față în față au fost suspedante marţi la Colegiul Național I. C. Brătianu din Pitești după ce un elev de clasa a XII-a a fost confirmat cu COVID-19. 23 de elevi sunt contacți direcți stabiliți de DSP, iar în următoarele două săptămâni vor rămâne acasă.

De asemenea, 23 de elevi dintr-o clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu vor învăța în sistem online în următoarele 14 zile după ce un elev a fost depistat cu COVID-19.

La Baia Mare, patru clase au trecut la cursuri online după depistarea mai multor elevi cu COVID-19.

„Sunt patru clase care desfăşoară cursuri online: două clase la Şcoala Gimnazială ‘Lucian Blaga’, o clasă la Colegiul Economic ‘Nicolae Titulescu”, o altă clasă la Colegiul Naţional ‘Vasile Lucaciu’ din Baia Mare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş, Dan Bucă, citat de Agerpres.

Formularul prin care părinţii îşi dau acordul pentru vaccinarea copilului nu a ajuns încă în şcoli. Sorin Cîmpeanu: „Aşteptăm acord juridic”

Până la date de 14 septembrie, doar 31354 de copii cu vârste cuprinse între 12-15 ani erau vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19, adică 3.74% din numărul total de copii din această categorie de vârstă, potrivit CNCAV. Alţi 8197 au fost imunizaţi cu o singură doză până la aceeaşi dată.

În categoria de vârtă 16 – 19 ani au fost imunizaţi împotriva COVID-91 cu schema completă 148764 de persoane, reprezentând 18.15 %. Alţi 10076 au făcut până la 14 septembrie doar o doză de vaccin împotriva COVID-19.

„Varianta Delta se raspandeste mai repede si afecteaza copiii si tinerii mai mult decat variantele anterioare. Riscul poate fi eliminat prin respectarea masurilor sanitare, pe langa vaccinare”, spunea minstrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, înaintea deschiderii şcolilor.

Tocmai de aceea, autorităţile vorbeau chiar despre o campanie de vaccinare a copiilor în şcoli cu acordul părinţilor. Aceştia ar trebui să completeze un formular prin care să spună dacă sunt de acord sau nu cu vaccinarea copilului.

„Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile, săptămânal, prin grija conducerii unității de învățământ se va face catagrafierea persoanelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi o situație numerică a acestora care, mai departe, va fi transmisă către direcțiile de sănătate publică pentru a organiza echipele mobile de vaccinare și pentru a stabili numărul de doze care trebuie repartizate către unitatea de învățământ.

Aceste solicitări se fac cu cel puțin 48 de ore anterior de deplasare a echipei mobile, tocmai pentru a avea un timp de organizare a activităților logistice. Pentru fiecare unitate de învățământ se alocă cel puțin o echipă de învățământ mobilă și va fi stabilită ziua sau zilele din săptămână și programul orar de funcționare care preferabil va fi păstrat pe toată durata derulării activităților de vaccinare în respectiva unitate de învățământ tocmai pentru ca atât elevii, cât și angajații și aparținătorii elevilor, părinții și bunicii să știe care este programul de vaccinare pentru a putea să-și adapteze din timp programul propriu.

Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care vor avea centre de vaccinare proprii se va stabili programul de lucru care va fi afișat la loc vizibil, iar prezentarea la vaccinare se va face fără programare, va fi o prezentare directă”, spunea medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Camapaniei de Vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Deocamdata, formularele nu au fost distribuite părinţilor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat pentru Româniatv.net că „așteptăm acord juridic”.

Citeşte şi: Formulare de vaccinare în şcoli. Ce se întâmplă după completare, anunţ de la ministrul Educaţiei