Creşte numărul turiştilor români cu COVID în Grecia. MAE: Unii au refuzat informarea autorităţilor române cu privire la situaţia lor

Încă un cetățean român a fost depistat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 în Grecia, potrivit unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe pentru RomaniaTV.net. Acesta se află în Insula Creta și a fost plasat în carantină într-un hotel special desemnat efectuării acestei măsuri. Starea persoanei infectate este bună, fiind asimptomatică. De asemenea, MAE precizează "în anumite cazuri, cetățenii români depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au solicitat în mod expres discreție cu privire la situația lor, refuzând informarea autorităților române cu privire la situația sau starea de sănătate".

24 iul. 2020, 07:28
Creşte numărul turiştilor români cu COVID în Grecia. MAE: Unii au refuzat informarea autorităţilor române cu privire la situaţia lor

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că, urmare a declarațiilor publice susținute de ministrul delegat pentru protecție civilă al Republicii Elene, Nikos Hardalias, conform cărora, până la acest moment, 61 de cetățeni români ar fi fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Elene, Ambasada României la Atena a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile elene competente pentru a obține informații suplimentare cu privire la situația acestora și starea de sănătate.
MAE menționează că datele comunicate în mod public până în prezent cu privire la cazurile turiștilor români depistați ca fiind infectați cu COVID-19 pe teritoriul Greciei au fost obținute de către Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic fie direct de la autoritățile elene, fie, în mod direct, de la cetățenii români vizați. Totodată, MAE menționează că, în anumite cazuri, cetățenii români depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au solicitat în mod expres discreție cu privire la situația lor, refuzând informarea autorităților române cu privire la situația sau starea de sănătate”, a precizat MAE într-un răspuns oferit RomaniaTV.net.

Totodată, Ministerul Afacerilor externe a comunicat că „suplimentar față de cele 15 cazuri comunicate anterior, un alt cetățean român a informat Ambasada României la Atena cu privire la faptul că a fost depistat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV2”.

Este vorba despre un turist aflat în Insula Creta. Cetăţeanul român a fost plasat în carantină într-un hotel special desemnat efectuării acestei măsuri, unde va rămâne alături de un alt cetățean român.

„Starea persoanei infectate este bună, fiind asimptomatică. Ambasada României la Atena este în dialog cu cetățeanul român, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de Republica Elenă în contextul generat de pandemia de COVID-19.
Ambasada României la Atena continuă dialogul cu autoritățile elene atât cu privire la situația turiștilor români depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 pe teritoriul Greciei, cât și cu privire la asigurarea transparenței și predictibilității modului de adoptare și implementare a măsurilor de prevenție în contextul epidemiologic generat de actuala pandemie”, se mai arată în răspunsul MAE.

 

Turiştii români, pe locul 3 în topul cazurilor de COVID-19 din Grecia. Număr impresionant anunţat de autorităţile elene

Autoritatile din Grecia au dat publicitatii un raport privind rezultatele testelor de COVID-19 efectuate turiştilor care au intrat în Grecia în perioada 1-19 iulie. Raportul a fost prezentat de catre Nikos Hardalias, Seful Protectiei Civile din Grecia, scrie greekcitytimes.com.

Autorităţile elene au anunţat că în perioada 1 – 19 iulie 918,032 de cetăţeni strpini au ajuns în Grecia. Dintre aceştia, 620,652 de persoane au intrat prin aeroporturi, 48.720 prin porturi, iar 248.660 prin frontierele terestre.

În aceeaşi perioadă, s-au efectuat 127.900 teste cetăţenilor străini care au intrat în Grecia, adica 13% dintre calatori au fost supusi unui test COVID-19, mai precizează sursa citată.

Din cele 127.900 teste efectuate la granite, 295 au fost pozitive. Potrivit lui Nikos Hardalias, 225 de turişti, reprezentând 78% din cazuri, provin din ţări balcanice. 

„53 din cazurile confirmate in randul calatorilor sunt inca active, 35 nu sunt active, iar restul s-au intors in tarile lor”, a afirmat Nikos Hardalias.

Din numărul total al turiştilor depistaţi pozitiv cu COVID-19, 78 sunt din Serbia, 63 sunt cetăţeni bulgari, 61 de persoane provin din Romania, 23 din Albania si 6 sunt cetăţeni americani.