Crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Nicolae Ciucă îşi asumă răspunderea în Parlament SURSE

Vârsta de pensionare ar putea creşte în România. Dacă Nicolae Ciucă îşi asumă răspunderea în parlamente, românii s-ar putea pensiona abia la 70 de ani.

01 feb. 2022, 11:49
Crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Nicolae Ciucă  îşi asumă răspunderea în Parlament SURSE

Crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Creșterea vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensie-salariu se află printre proiectele discutate în cadrul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Creşte vârsta de pensionare la 70 de ani

În cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, premierul Nicolae Ciucă și Florin Cîţu au prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară. Printre marile proiecte discutate se află și cel legat de creșterea vârstei de pensionare, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu.

Citeşte şi Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis, discuţii pe tema renegocierii majorării pensiilor: „Am decis să începem reforma”

Pentru a evita complicaţiile legislative şi prelungirea discuţiilor din Parlament, s-ar fi propus ca Nicolae Ciucă să-şi asume răspunderea pentru cele două proiecte, informează surse din PNL.

Florin Cîțu a explicat că proiectul privind creșterea vârstei de pensionare, la 70 de ani, a fost adoptat în trecut în Guvern, iar acum intră în discuția din Parlament.

”Un proiect de lege pe care l-am aprobat anii trecuți în Guvern, este discutat și va fi discutat în comisiile din Parlament. Având în vedere că se discută Legea pensiilor și Legea salarizării ne dorim să înglobăm totul în cadrul pachetului de reformă.”, a spus Florin Cîțu.

Reamintim că România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani, până în 2035, și introducerea de stimulente pentru majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

Referitor la pensiilor speciale, România și-a asumat că nu va introduce categorii noi și pe cele actuale le va raționaliza, iar doar pensiile speciale ale magistraților vor fi protejate de Curtea Constituțională.

Reforma sistemului public de pensii are o alocare de 4 milioane de euro în PNRR.

Până la finalul anului 2021, România și-a asumat semnarea contractului de asistență tehnică cu entitatea selectată în vederea pregătirii analizei și a propunerilor de reformă a sistemului de pensii – regimul general și regimurile speciale – în conformitate cu principiile consacrate în planul național de redresare și reziliență.

Noua legislație:

– va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 20222070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri adhoc ale nivelurilor pensiilor;

– va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;

– va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035; (Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani)

– va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;

– va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;

– va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;

– va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei;

– va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Citeşte şi EXCLUSIV | Creşterea pensiilor, în pericol din cauza condiţiilor din PNRR. Marius Budăi: „Noi, PSD, sub nicio formă nu renunţăm”