Creşte vârsta de pensionare. Marius Budăi: „Este un lucru asumat prin PNRR. Se va întâmpla etapizat”

Ministrul Muncii anunţă majorarea vârstei de pensionare în cazul femeilor. Marius Budăi a explicat că această creştere se va face etapizat.

11 mai 2022, 10:18
Creşte vârsta de pensionare. Marius Budăi: „Este un lucru asumat prin PNRR. Se va întâmpla etapizat”

Creşte vârsta de pensionare. Ministrul Muncii anunţă că majorarea vârstei de pensionare a fost asumată în PNRR.

Creşte vârsta de pensionare. Veşti proaste pentru români

Marius Budăi a anunţat că treptat, până în anul 2030, vârsta de pensionare în cazul femeilor va ajunge la 65 de ani. În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi 6 luni. În cazul bărbaţilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Speranţa de viaţă a românilor a trecut de 74 de ani

„Este un lucru asumat prin PNRR. Vârsta de pensionare la femei creşte oricum în baza legii actuale 263 şi va ajunge la 63 de ani, după care va urma o etapă unde va fi egalizare la 65 de ani, dar nu dintr-o dată. Se va întâmpla etapizat, deci probabil va fi undeva prin 2030”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 6 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Doina Pârcălabu, fostul şef al Casei de Pensii, a declarat că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani se întâmplă peste tot în sistemele publice de pensii.

„Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei şi bărbaţi se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranțele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări.

În acest moment, cele care au născut şi crescut mai mulţi copii nu au reducere de vârstă conform reglementării prezente, dar în Legea din 2019 care a fost amânată la publicare sunt prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuți”, a explicat Doina Pârcălabu.

Citeşte şi Este OFICIAL! Se reduce vârsta de pensionare cu doi ani. Cine sunt românii care vor ieşi la pensie la devreme

 


loading...
Partenerii noștri