Creşte vârsta de pensionare şi impozitarea pensiilor. Decizia guvernului care se aplică din 2025

Guvernul german a anunțat o serie de modificări majore în sistemul de pensii, care vor intra în vigoare începând cu anul 2025. Aceste schimbări vizează atât vârsta de pensionare, cât și impozitarea pensiilor, precum și posibilitatea pensionării anticipate. Noile reguli vor avea un impact semnificativ asupra celor care urmează să se pensioneze în următorii ani.
Filip Stan
10 feb. 2025, 22:37
Creşte vârsta de pensionare şi impozitarea pensiilor. Decizia guvernului care se aplică din 2025

Conform noilor reglementări, până în 2031, vârsta standard de pensionare va crește treptat, ajungând la 67 de ani. Astfel, persoanele născute în 1960 vor putea solicita pensionarea la vârsta de 66 de ani și patru luni, iar cei născuți în 1964 și ulterior va trebui să aștepte până la 67 de ani pentru a se retrage din activitate.

Această măsură are ca scop asigurarea sustenabilității sistemului de pensii, în contextul creșterii speranței de viață și al scăderii ratei natalității în Germania.

Impozitarea pensiilor va crește din 2025

Potrivit Capital, altă modificare semnificativă este creșterea impozitării pensiilor pentru cei care se vor pensiona începând cu 2025. Aceștia vor trebui să plătească impozit pentru 83,5% din pensie, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în anii anteriori. Este important de menționat că această măsură nu se aplică pensionarilor existenți, ci doar celor care urmează să se pensioneze după 2025.

Cei care au contribuit timp de 45 de ani la sistemul de pensii vor putea beneficia de pensionare fără deduceri. Totuși, vârsta de pensionare pentru această categorie va crește treptat, ajungând la 65 de ani pentru persoanele născute în 1964 și ulterior.

Pentru cei care au contribuit cel puțin 35 de ani, va exista în continuare posibilitatea pensionării anticipate începând cu vârsta de 63 de ani, însă cu penalizări de 0,3% pentru fiecare lună de pensionare înainte de vârsta standard. De exemplu, o persoană născută în 1962, care va împlini 63 de ani în 2025 și va avea o vârstă normală de pensionare de 66 de ani și opt luni, va suferi o reducere de 13,2% a pensiei dacă optează pentru pensionarea anticipată.

Beneficii pentru cei care își amână pensionarea

În paralel cu penalizările pentru pensionarea anticipată, Germania introduce și beneficii pentru cei care aleg să își prelungească perioada de muncă după vârsta standard de pensionare.

Astfel, angajații care nu se pensionează imediat după atingerea vârstei legale și continuă să lucreze vor primi o creștere a pensiei cu 0,5% pentru fiecare lună lucrată suplimentar. Dacă o persoană își amână pensionarea cu un an, aceasta va beneficia de o creștere a pensiei cu 6%.

De exemplu, un angajat cu un salariu mediu de 3.780 de euro pe lună, care a contribuit la sistemul de pensii timp de 45 de ani și se pensionează la vârsta standard, va primi o pensie lunară brută de 1.692 de euro conform valorilor stabilite pentru 2024. Dacă acesta își amână pensionarea cu doi ani, pensia sa va crește la 1.979 de euro, ceea ce înseamnă o majorare de aproximativ 17%.

Citeşte şi: Elon Musk vrea închiderea posturilor Radio Europa Liberă și Vocea Americii, armele mediatice ale SUA din perioada Războiului Rece

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Zi norocoasă pentru două zodii. Astrele se așează favorabil pentru ele
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?