Creşterea pensiilor în 2022, pusă sub semnul întrebării. Cum se încurcă Raluca Turcan în cifre

Pensiile vor fi indexate cu cel puţin 6% în 2022, a precizat Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii. Procentul cu care ar urma să fie majorate pensiile este, însă, mai mic decât cel avansat tot de Raluca Turcan, în urmă doar două zile, în direct, la România TV.

01 nov. 2021, 15:40
Creşterea pensiilor în 2022, pusă sub semnul întrebării. Cum se încurcă Raluca Turcan în cifre

Astfel, creşterea pensiilor în 2022 ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

„Un efort realist şi sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creşterea alocaţiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta; de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenţia fiind ca această creştere să fie mai mare; vom menţine direcţia de creştere a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, a precizat Raluca Turcan, pe grupul de comunicare al ministerului de resort, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Olguța Vasilescu vine cu acuzații grave la adresa Guvernului: ”Pensiile vor scădea, iar majorările nu vor mai fi permise”. Ce ar ascunde PNRR

Ministrul interimar al Muncii a explicat că românii au nevoie de sprijin, iar presiunea creşterii preţurilor este majoră, dar Guvernul trebuie să păstreze echilibrul bugetar, investiţiile şi perspectiva de creştere economică, pentru că acestea reprezintă real baza creşterii veniturilor.

„Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocaţii, asistenţă socială şi şomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii şi asistenţă socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 de miliarde de lei în plus faţă de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca aceşti bani? Din investiţii? Am arunca în aer singurul motor real de creştere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în ţară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistenţa socială ţintită, atragerea banilor din PNRR şi exerciţiul financiar european viitor”, a adăugat Raluca Turcan.

În schimb, sâmbătă, în direct la România TV, ministrul interimar al Muncii a declarat, în exclusivitate pentru România TV, că pensiile vor crește în 2022 cu cel puțin șapte procente.

„De la 1 ianuarie 2022 pensiile vor fi indexate pentru că politica pe care o avem în momentul de față merge pe două paliere (…) Noi plecăm de la 7% până la un procent mai mare în funcție de bugetul pe care îl vom avea, de investiții. În funcție de acestea vom anunța procentul cu care vom crește pensiile. Pe noua lege pe care o vom elabora trebuie să rețineți că pensiile mai mici vor crește mai mult și pensiile mari vor crește cu mai puțin pentru că doar în felul acesta vom reuși să reducem din inechități și să reducem decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare”, a precizat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Pensii 2022. Raluca Turcan a venit cu marele anunț: Pensiile vor crește cu cel puțin șapte procente anul viitor! – EXCLUSIV