Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021. „Priorităţile sunt investiţiile şi sănătatea. Suntem în continuare în pandemie”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că prioritățile sunt investiţiile şi sănătatea, după ce a fost întrebat de ce va ţine cont Guvernul în construirea bugetului pe anul 2021. Şeful Executivului a explicat că majorarea pensiilor şi alocaţiilor realizată anul trecut reprezintă 1,1% din PIB şi trebuie găsite fonduri pentru finanţarea acestora.

25 ian. 2021, 13:48
Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021. „Priorităţile sunt investiţiile şi sănătatea. Suntem în continuare în pandemie”

Florin Cîţu a vorbit despre cum va fi realizată creşterea pensiilor şi dacă există fonduri pentru ca majorarea să fie susţinută în bugetul pe 2021.

„Priorităţile sunt investiţiile şi sănătatea. Suntem în continuare în pandemie , încă nu am scăpat de pandemie. La aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare care necesită resurse suplimentare pentru plata vaccinului, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare.

Bugetul de aici a pornit. Ştiu că Ministerul Finanţelor finalizează astăzi discuţiile cu ordonatorii de credite. Ar trebui să avem la finalul zilei de astăzi o propunere de cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu. Cred că este un buget bun pentru a susţine creşterea economică în 2021”, a declarat Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă.

Şeful Executivului a afirmat că din estimările actuale PIB-ul nominal va rămâne la acelaşi nivel.

„Ştim de la Comisia de Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal rămâne la aceşti nivel, puţin mai mare faţă ca anul trecut. Înseamnă trei ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat. Anul trecut am avut o scădere, anul acesta vom avea o creştere, dar PIB-ul nominal va rămâne la acelaşi nivel”, a spus premierul.

Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021. „Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget”

Întrebat dacă vor creşte pensiile din septembrie 2021, şeful Executivului a vorbit despre impactul unei astfel de majorări în buget.

„În acest buget, costul cu pensiile în 2021 cresc deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de anul trecut. Aici avem 8 miliarde care înseamnă 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii – creşterea de anul trecut şi creşterea de anul acesta, încă trei miliarde. Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget.

De aici pornim construcţia de anul acesta, pe legislaţia în vigoare”, a precizat Florin Cîţu.

O nouă recalculare a unei anumite categorii de pensii va avea loc în perioada următoare, care urmare a aplicării unei decizii a Curţii Constituţionale pronunţate în urmă cu aproape o săptămână.

Citeşte şi: Probleme mari cu banii în 2021 pentru România. Dan Barna trage deja un semnal de alarmă. Începe criza?