Creşterea pensiilor va fi de doar 10%. Anunţul agenţiei S&P care dă peste cap promisiunile politicienilor

Peste cinci milioane de pensionari români ar putea să primească, de la 1 septembrie, o creştere a pensiilor de doar 10%, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s.

06 iun. 2020, 17:09
Creşterea pensiilor va fi de doar 10%. Anunţul agenţiei S&P care dă peste cap promisiunile politicienilor

Deşi legislaţia le promitea oamenilor pensii mai mari cu 40%, coronavirusul şi agenţiile de rating dau peste cap promisiunile politicienilor, chiar în an electoral. S&P spune că majorarea pensiilor din sectorul public ar avea un impac semnificativ asupra finanţelor publice.

Pensiile vor creşte cu aproximativ 10%. Asta va adăuga 1% din PIB la deficitul bugetar în 2021„, arată raportul S&P.

S&P estimează că economia României se va contracta cu 5,5% în 2020, după ce anterior previzionase un avans de 3,5%, şi se aşteaptă ca Executivul să revizuiască planificata majorare a pensiilor din acest an.

Citeşte şi PSD afirmă că singurul motiv pentru care agenţia Standard&Poors a păsuit retrogradarea Guvernului PNL este guvernarea social-democrată

Guvernul liberal ia în calcul o creștere treptată, care ar ajuta persoanele care primesc o indemnizație lunară redusă. Totodată, pensiile peste 10.000 de lei ar putea să nu mai crească deloc, spune deputatul liberal Lucian Heiuș. „Este clar că pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie. Dacă mă întrebaţi astăzi cu ce cuantum, nu vă pot spune, dar sigur se vor majora. Din punctul meu de vedere, această majorare ar trebui făcută în trepte – cei cu pensii mici să primească o majorare mai mare, iar cu cât creşte valoarea pensiei, procentul (de creştere – n.red.) să fie tot mai mic. Iar pensiile nesimţite, care depăşesc 10.000 de lei, să nu fie majorate deloc”, a afirmat deputatul PNL, Lucian Heiuş, într-o conferinţă de presă.