Creșteri istorice ale prețurilor în România! Piața din București în care un kilogram de roșii românești a ajuns să coste 55 de lei

Prețurile la alimentele de bază au crescut alarmant, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Sunt creșteri care ajung până la 40%. Totul în contextul în care și inflația a înregistrat un nivel record: 10,2%.

12 apr. 2022, 19:23

În doar două săptămâni este Paștele, iar românii merg să-și facă cumpărăturile. Însă prețurile la alimente sunt catastrofale, au fost înregistrate creșteri istorice.

Prețurile au explodat la facturi, la energie, la benzină, dar se pare că și la cel mai jos nivel, la alimentele de bază. Inflația a atins cote alarmante, a crescut la 10,2, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, iar țăranii din piețe s-au văzut nevoiți să majoreze dramatic prețurile la legume și fructe.

În Piața Domenii din București, spre exempu, un kilogram de roșii românești a ajuns să coste 55 de lei. Practic, de cinci ori mai mult decât în mod obișnuit. Oamenii au rămas șocați când au văzut realitatea de la tarabe și cât de mulți bani ar trebui să scoată din buzunare în această perioadă. Mulți au mărturisit că nu își pot permite.

Citește și Preţurile au explodat până şi la ţărani! 25 de lei kilogramul de castraveţi, 2 lei un ou, 24 de lei cartofii! Inflaţia se simte cel mai tare la tarabă!

În urmă cu doar două săptămâni, tot în Piața Domenii, un kilogram de roșii „grase de Bulgaria” era 18, 5 lei. Chiar și acel preț era considerat a fi destul de mare, dublu față de cât costă în supermarket. Acum, însă, românii spun că s-a exagerat prea mult.

În Piața Cotroceni, în urmă cu două săptămâni, un kilogram de castraveţi cornişon era 25 de lei, adică triplu faţă de cât costau aceste trufandale în piaţă în aprilie 2021. Acum s-ar putea să fie mai mult scump.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, uleiul şi carburanţii

Cartofii costă acum 24 de lei un kilogram. Pensionarii, mulți dintre ei, nu își permit să plătească această sumă. Şi varza are preţuri de speriat. Un kilogram de varză nouă a ajuns să coste 10 lei, de cinci ori mai mult decât costă în unele supermarketuri.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, în martie 2022 faţă de martie 2021, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 36,5%, şi uleiul comestibil, cu 32,33%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

Carburanţii s-au scumpit cu 34,16%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit apa, canalul şi salubritatea cu 14,68%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

De ce au apărut prețuri – record la mâncare. Ministrul Agriculturii vine cu explicații despre prețurile uriașe

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că scumpirile – record la alimente sunt o consecință a prețurilor la energie și la gaz. El a spus că în perioada următoare vor apărea legume din producția internă, iar prețul lor se va diminua.

„Cifrele anunțate azi privind inflația sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva.

Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări.

În bugetul Ministerului Agriculturii putem să prindem sumele necesare, ca programele derulate să mențină nivelul de producție, pentru că dacă pe lângă acești factori externi care fac prețul produsului adăugăm și scăderea de producție a materiilor prime, presiunea va fi mai mare pe produsele finite. Programele sunt în implementare. Cartofii au fost una din bazele de plecare în analiza făcută când am elaborat bugetul pentru 2022, am alocat 15 milioane de lei pentru producătorii de cartofi, și pentru struguri de masă, zootehnie sau zona vegetală”, a spus ministrul.

Citește și De ce au apărut scumpiri – record la mâncare. Ministrul Agriculturii vine cu explicații despre prețurile uriașe