CRIZA DIN GRECIA. ULTIMATUM pentru Atena: Duminică, termenul final pentru prezentarea unei soluţii

Liderii zonei euro au dat Greciei un ultimatum, până duminică, să prezinte soluţii pentru criza datoriilor faţă de creditorii internaţionali.

07 iul. 2015, 20:48
CRIZA DIN GRECIA. ULTIMATUM pentru Atena: Duminică, termenul final pentru prezentarea unei soluţii

Liderii din zona euro au dat, marţi, un ultimatum Atenei pentru a veni cu o soluţie la criza datoriilor, a anunţat premierul italian Matteo Renzi, potrivit bbc.com.

Renzi a făcut aceste declaraţii după reuniunea de urgenţă a liderilor zonei euro, în cadruzl summit-ului de la Bruxelles. Aceştia i-au cerut Greciei să prezinte un plan nou, după ce un proiect de acest gen a fost respins printr-un referendum de către Grecia.

Atena nu a prezentat însă, la reuniunea de marţi, niciun plan scris, aşa cum i-au cerut liderii europeni, sugerând în schimb câteva schimbări în proiectul iniţial care, în opinia Atenei, ar fi respectat „mandatul referendumului” prin care Grecia refuza să se conformeze cerinţelor creditorilor internaţionali, potrivit bbc.com.

Zona euro a arătat marți „voința politică de a da o nouă șansă Greciei”, a afirmat noul ministru elen de finanțe, Euclid Tsakalotos, la finalul unei reuniuni cu omologii săi, desfășurată la Bruxelles.

În scurte declarații pentru presă, Euclid Tsakalotos s-a referit, de asemenea, la „progresele” din cursul ședinței Eurogrupului la care tocmai asistase, înainte de summitul zonei euro convocat de urgență după referendumul grec asupra planurilor de redresare propuse de creditori.

Întrebat despre faptul că Grecia nu a prezentat oficial noi propuneri pentru un acord cu creditorii în cursul acestei reuniuni, el a subliniat că „este mai complicat decât asta”. „Vom vedea dacă se va întâmpla în această seară sau mâine”, a adăugat el.

„Miniștrii au fost dezamăgiți”, propunerile Atenei „ar fi accelerat lucrurile (…), timpul este și mai scurt ca înainte”, a comentat o sursă europeană, potrivit Agerpres.

Pentru o altă sursă însă, Euclid Tsakalotos, care l-a înlocuit pe controversatul Yanis Varoufakis după demisia sa de luni, a „reușit examenul de prezentare” în fața omologilor săi.

„El a confirmat că Grecia solicită un nou program, pe doi sau trei ani, cum cer germanii”, a adăugat această sursă. Premierul elen, Alexis Tsipras, urma să ofere în cursul summitului mai multe detalii cu privire la reformele acceptate în schimb. Dacă acest plan este acceptat, zona euro ar putea să deblocheze foarte repede un „împrumut punte” (bridge loan) pentru a evita falimentul țării, a precizat sursa.

În acest „scenariu ideal”, liderii zonei euro ar urma să se reunească din nou duminică la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.