Crimele din Caracal. „Părintele” poligrafului, Tudorel Butoi: „Acest zdruncinat nu poate face obiectul testării la poligraf”

Tudorel Butoi, specialistul care a introdus in premiera, in Romania, sistemul poligraf, in 1977, a vorbit amplu  inainte ca Gheorghe Dinca, suspectul in cazul crimelor de la Caracal, sa fie supus detectorului de minciuni,  potrivit realitatea.net.

04 aug. 2019, 06:09
Crimele din Caracal. „Părintele” poligrafului, Tudorel Butoi: „Acest zdruncinat nu poate face obiectul testării la poligraf”

Părintele poligrafului din România a explicat că în cazul Caracal, criminalul nu poate fi obiectul unei testări poligraf în această etapă şi situaţie”. ‘Acest zdruncinat nu poate face obiectul testării poligraf în aceasta etapă și situație’, a precizat Tudorel Butoi.

Tudorel Butoi a facut mai multe dezvaluiri. Printre altele, a spus ca este gresita folosirea acestei proceduri in actualul stadiu al anchetei, fiindca pe parcursul anchetei suspectul „se incarca emotional”, iar rezultatele nu mai sunt cele dorite. Mai mult, parintele poligrafului in Romania a precizat, fara echivoc, ca un psihopat poate insela cu usurinta detectorul de minciuni, potrivit realitatea.net.

 Testul poligraf presupune inregistrarea si monitorizarea unor reactii emotionale, puls, tensiune arteriala, respiratie toracica si abdominala, reactivitatea electrodermica, in conditiile in care se prezuma ca individul care ascunde fapte infractionale, deci cel care minte, se prezuma, deci, ca ar avea reactii emotionale la raspunsurile sale de negare a faptei create de teama de detectie, el intrand intr-un presupus algoritm de descarcare emotionala.

Din acest motiv, se realizeaza judicios teste care contin intrebari de sacrificiu, intrebari ale complexului de vinovatie, intrebari neutre, intrebari critice sau relevante si intrebari de control. Si va rog sa ne oprim aici, nu mai dam din casa, ca vine prostalaul la testarile cu poligraful, il invata avocatul dupa mintea lui, de regula haotica si lipsita de competente, si realizeaza un comportament confuz, haotic, daca as incepe sa va descriu intrebarile.

-Vulnerabilitatea detectorului rezida din aceea ca monitorizeaza stresul emotional, care este rapid, este fluctuant, tine de structura temperamentala, motiv pentru care tehnica poligraf are cateva precautii. „Nu se testeaza bolnavii psihic, psihopatii sau persoanele anchetate sau interogate excesiv. Cine face asta, in acest stadiu al anchetei, o face pentru rating, pentru castig de capital”.