Crin Bologa, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea DNA: Pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităţilor investigative anticorupţie trebuie conjugate cu voinţă politică

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, marţi, că DNA a avut, în cei 20 de ani de activitate, perioade mai bune şi mai grele, dar tot timpul a fost eficientă. În prezent, instituţia are derulare anchete cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro, însă eficienţa procurorilor depinde şi de voinţa politică.

27 sept. 2022, 12:54
Crin Bologa, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea DNA: Pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităţilor investigative anticorupţie trebuie conjugate cu voinţă politică

DNA a anunţat, marţi, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei, că a realizat peste 43.000 de dosare penale.

„În cei 20 de ani de existenţă, DNA a desfăşurat cu succes anchete complexe în domenii ce păreau de neatins şi care erau controlate de persoane cu resurse financiare, influenţă, acces la cercuri de putere şi statut privilegiat. Lupta anticorupţie a însemnat peste 43.000 de dosare penale care au vizat infracţiuni precum luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, spălare a banilor şi fraudarea fondurilor europene. Anchetele DNA au scos la iveală şi probat corupţia din cele mai variate domenii, cum ar fi achiziţiile publice, sănătatea, educaţia, justiţia, proiecte majore de infrastructură, retrocedarea bunurilor naţionalizate, angajări nelegale în instituţii publice, privatizări ori fraude cu fonduri europene sau corupţia din sportul profesionist”, a transmis DNA.

Citeşte şi: Klaus Iohannis la aniversarea de 20 de ani de existenţă a DNA: „Parcursul DNA nu a fost lipsit de eşecuri punctuale, regrese. Ele nu pot fi ignorate”

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că, în cei 20 de ani de la înfiinţare, au fost trimişi în judecată peste 15.000 de inculpaţi.

„Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, DNA a trimis în judecată peste 15.000 de inculpaţi. Implicarea unor înalţi demnitari, miniştri, parlamentari, primari, directori de instituţii publice, adesea relaţionaţi cu puternici oameni de afaceri a fost probată în numeroase dosare de corupţie şi de fraudă. Nu întâmplător, de multe ori, investigaţiile DNA privind persoane având funcţii publice la nivel înalt au provocat reacţii dure în mass-media, precum şi promovarea unor modificări legislative cu impact negativ asupra eficienţei instituţiei. Aceste obstacole însă nu ne-au descurajat, ci, dimpotrivă, ne-au determinat să continuăm”, a mai transmis DNA.

De asemenea, DNA a mai adăugat că valoarea mitei identificate a fost de peste un miliard de euro.
“Procurorii DNA au constatat, în dosarele trimise în judecată, prin schemele de corupţie şi fraudă identificate, statul român, instituţiile şi companiile publice precum şi celelalte persoane vătămate au suferit prejudicii de peste 5,4 miliarde de euro. În acest moment, DNA investighează cauzele cu prejudicii estimate de peste 4 miliarde de euro. Numai în ultimii zece ani valoarea mitei identificate de DNA se ridică la peste un miliard de euro. Preocupaţi de recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni şi de confiscare a mitei, procurorii au dispus sechestru asupra sumelor de bani, bunurilor de lux şi imobilelor identificate în România şi în străinătate”, a mai afirmat DNA.

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, marţi, că înfiinţarea DNA a fost o necesitate a istoriei societăţii post-decembriste.

“Înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie în anul 2002, transformat apoi în Departamentul Naţional Anticorupţie şi în anul 2005 în Direcţia Naţională Anticorupţie a fost o necesitate a istoriei societăţii româneşti postdecembriste. Cetăţenii României erau dezamăgiţi pentru că ţara era captivă unor reţele care frauda resursele publice şi, de asemenea, puneau în pericol intrarea ţării în Uniunea Europeană. Lupta anticorupţie era o condiţie esenţială pentru încheierea procesului de aderare şi este un factor determinant pentru menţinerea parcursului nostru european şi dezvoltarea societăţii româneşti. Rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost importante pentru admiterea României la data de 1 ianuarie 2007 şi, începând de atunci, de comun acord, Uniunea Europeană şi România au instituit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, un instrument menit să asigure în ţara noastră respectarea statului de drept şi lupta anticorupţie”, a afirmat procurorul şef al DNA.

El a precizat că DNA şi-a făcut datoria în privinţa îndeplinirii unui criteriu din MCV.

“O caracteristică a ultimei perioade de timp o reprezintă lupta anticorupţie în pandemie şi cu un război nedrept în desfăşurare în apropierea graniţelor ţării. Cu atât mai mult activitatea noastră trebuie să continue şi să corespundă aşteptărilor cetăţenilor români şi partenerilor noştri externi. Noi ne-am făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriului de referinţă numărul 3 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, respectiv continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt şi, din punctul nostru de vedere, acesta este realizat. Le mulţumesc şi felicit toate categoriile din personal şi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru profesionalismul, curajul şi consecvenţa cu care îşi duc la îndeplinire misiunea, o misiune esenţială pentru această ţară”, a transmis Crin Bologa.

El a mai adăugat că DNA are în lucru dosare penale cu prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro.

“Activitatea noastră este o dovadă a patriotismului nostru. Asigurăm cetăţenii României că Direcţia Naţională Anticorupţie este puternică şi nu va face paşi înapoi în lupta anticorupţie. În concluzie, Direcţia Naţională Anticorupţie are un trecut în prezent, dar şi un viitor, mai ales dacă ne raportăm la faptul că avem în lucru dosare penale cu prejudicii prejudicii estimate la peste 4 miliarde de euro.  Totuşi, pentru a atinge un rezultat durabil, eforturile autorităţilor investigative anticorupţie trebuie conjugate cu voinţă politică, activităţi administrative de prevenire a corupţiei, dar şi cu educarea consecventă a tinerelor generaţii în spiritul corectitudinii şi al respectării legilor”, a încheiat procurorul şef al DNA.