Crin Bologa, procuror şef DNA: „Încă avem 95 de dosare în legătură cu infracţiunile din pandemie. Achiziţii de materiale cu sume exorbitante”

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat luni că încă mai sunt înregistrate 95 de dosare în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie, cum ar fi achiziţii neconforme, ''cu sume exorbitante'', de aparaturi medicale, măşti şi izolete.

28 iun. 2021, 20:58
Crin Bologa, procuror şef DNA: „Încă avem 95 de dosare în legătură cu infracţiunile din pandemie. Achiziţii de materiale cu sume exorbitante”

Crin Bologa a explicat faptul că pentru a putea fi luată urma banilor dați de statul român pentru produsele medicale necesare gestionării pandemiei cu coronavirus anchetatorii DNA au cerut comisii rogatorii transmise în numeroase state de pe mapamond, de pe toate continentele lumii.

„În prezent, avem în derulare comisii rogatorii internaţionale aproape pe toate continentele în încercarea de a găsi bani şi bunuri obţinute de persoane cercetate de noi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie atât în ţările UE, dar şi în ţări din Africa, din Asia. Şi aici, sigur, şi în legătură cu dosare pe care le avem în lucru în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie. Încă mai avem înregistrate 95 de astfel de dosare.

S-au adus diferite aparaturi medicale, măşti, izolete din ţări precum Turcia, China şi din alte state ale lumii. Or, noi avem comisii rogatorii şi în aceste state, dar şi în alte state ale lumii, în care vrem să vedem ce resorturi au stat la baza unor achiziţii de materiale neconforme cu sume exorbitante şi cu încălcarea procedurilor”, a declarat Crin Bologa în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Expert Forum, cu tema „Disimularea produsului infracţiunii – o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracţiuni”, scrie Agerpres.

Crin Bologa: „Am identificat divorţuri formale pentru disimularea produselor faptelor de corupţie”

„În prima parte a lui 2021 s-au reținut in dosarele trimise in judecată sume de 71 de milioane de euro.

Este vorba de dosare trimise deja in judecată prin rechizitoriu sau prin acord de recunoaștere a vinovăției.

Nivelul de trai peste limitele financiare, lipsa de bunuri sau a unor sume de bani reprezinta indicatori pentru demararea unei anchete penale.

Sume uriașe de bani deținute de vecini, prieteni, menajere. Am identificat divorțuri formale ale unor persoane pentru disimularea produselor faptelor de corupție”, a explicat luni magistratul-șef al DNA.

Citeşte şi: Cristian Rizea a fost exclus din cursa pentru un loc de parlamentar din Republica Moldova