Crista Nedelcu, Head of Interior Design RewireID: „Un designer de interior dă viața unei construcții”

Acasă înseamnă mai mult decât locuința în care ne reunim la finalul unei zile de muncă. Este spațiul în care ne regăsim pe noi înșine, în care ne sudăm relațiile de familie și ne întâlnim cu prietenii apropiați.

15 mart. 2023, 10:19
Crista Nedelcu, Head of Interior Design RewireID: „Un designer de interior dă viața unei construcții”

Perioada pandemiei ne-a forțat să privim cu alți ochi propria casă, să ne dorim să reorganizăm spațiul căminului nostru. Interesul pentru design interior este în continuă creștere. Am rugat-o pe Crista Nedelcu, Head of Interior Design în cadrul studioului Rewire Interior Design să ne povestească mai multe despre piața de design din România și importanța unui designer de interior pentru amenajarea casei de vis.

1. Cum a evoluat piața de design interior în România în ultimii ani? Cât de mult a influențat pandemia evoluția pieței?

Am putea spune că piața de design în România este încă la început, chiar dacă interesul pentru design interior este din ce în ce mai mare. Încă nu putem vorbi de un public educat în direcția designului de interior, mulți se concentrează încă pe simpla organizare a spațiilor de depozitare sau tind să se oprească la culoarea pernuțelor decorative sau a perdelelor, spre exemplu. Design-ul interior este mult mai mult de atât, el înglobează toate soluțiile optime pentru un spațiu funcțional și estetic.

Pandemia i-a forțat pe mulți să acorde o atenție mai mare spațiului de acasă. Mai ales în perioada în care întreaga familie își desfășura în același spațiu interior toate activitățile zilnice pentru care, până atunci, mergeau în alte spații specializate. Casa devenise și birou, și sală de clasă, și rămânea foarte puțin loc pentru ceea ce ar trebui să însemne spațiu și timp petrecut în familie.

Doar că efectele acestui interes forțat pentru spațiul interior, căutarea de idei pe internet și achiziția de obiecte de mobilier din surse DIY, se văd abia acum.

Acum, când lucrurile au revenit aproape 100% la normal, situația este chiar mai complicată. Spațiul de acasă s-a aglomerat cu obiecte de mobilier achiziționate într-o situație urgentă, fără un plan gândit și calculat dinainte. Acum este nevoie cu adevărat de un specialist în design interior care să ofere soluții reale de reorganizare și reamenajare a spațiului interior.

2. Cât de important este designul interior în alegerea unei case? De ce și când ar trebui să apelăm la un designer de interior?

Ideal ar fi să apelăm la un designer de interior în faza de proiect a unei case. Mulți cred că este suficient un proiect de arhitectură. Dar un spațiu care este gândit din start de o echipă formată și din arhitect și din designeri de interior va combina perfect limitele tehnice și soluțiile creative, funcționalitatea și valoarea estetică a spațiului. Ne-am confruntat cu numeroase situații în care compartimentarea existentă a spațiului nu se potrivea cu nevoile și viziunea proprietarului, așadar a  fost nevoie de o recompartimentare completă, ceea ce înseamnă resurse consumate, timp și bani suplimentari.

Un designer de interior are o viziune clară și integrată, poate oferi soluții de vizualizare 3D înainte de etapa șantier și poate, astfel, să îi ofere clientului casa pe care într-adevăr și-o dorește, nu doar la exterior, ci și la interior. Un designer de interior dă viața unei construcții, în acord cu nevoile proprietarilor și personalitatea acestora.

3. Ce înseamnă servicii complete de design interior? Ce soluții particulare oferiți pentru amenajarea interioară?

RewireID oferă o gamă completă de servicii de design interior. Pornind de la planuri, moodboarduri, randări, respectiv schițe și vizualizări 3D clare, complete, și până la propunerea de soluții concrete de amenajare interior, inclusiv obiecte de mobilier, corpuri de iluminat și alte decorațiuni.

În plus, echipa noastră oferă și servicii de achiziție a obiectelor de mobilier, corpurilor de iluminat, finisajelor și decorațiunilor propuse în proiectul de design interior. De asemenea, asistăm beneficiarii în alegerea obiectelor de artă, tablouri sau sculpturi. Colaborăm cu furnizori și artiști de top din țara noastră, dar și de peste hotare, astfel clienții noștri pot avea exact casa pe care o văd în proiect, fără să fie nevoiți să caute singuri soluțiile propuse de noi sau alternative relativ asemănătoare.

Mai mult, echipa noastră se poate lăuda cu singurul specialist în biogeometrie din România. Biogeometria este știința utilizării principiilor energetice ale formei pentru a echilibra calitativ sistemele energetice biologice și a armoniza interacțiunile lor cu mediul. Echilibrarea activităților din viața de zi cu zi, realizarea armoniei cu mediile noastre interioare și exterioare, umanizarea tehnologiei moderne și integrarea științei și spiritualității sunt rezultatul biogeometriei.

Astfel, soluțiile Rewire ID conectează armonios toate tehnicile și cunoștințele de design interior cu energia construcției și energia și personalitatea beneficiarului, pentru a crea acel tot unitar care este reprezentat de locuința mult visată de fiecare dintre noi.

4. Ce recomandări aveți pentru cei care se gândesc să apeleze la un designer de interior?

Celor care își construiesc o casă nouă sau și-au achiziționat o casă, le recomand în primul rând să nu accepte să primească sfaturi de la prieteni și vecini care au văzut ei, la un moment dat, o poză într-o revistă sau pe un site, sau au fost ei într-o vizită și au fost impresionați de un living, și au idei despre cum poate oricine să facă la fel. Cu siguranță, ceea ce au văzut pe net sau chiar într-o casă „wow” era rezultatul implicării unui specialist în design interior. Cred că fiecare dintre noi, mai ales când pornim un proiect de la zero, ar trebui să apelăm la profesioniști în domeniul respectiv.

Și dacă te bate gândul să vorbești cu un designer de interior, cel mai bine este să mergi la acesta cu deschidere și încredere, să îi spui exact ce îți dorești, dar și să accepți sugestii, propuneri și soluții la care nu te-ai gândit. Un designer de interior are pregătirea necesară, dar și experiența a multiple proiecte diferite, astfel încât să găsească cele mai bune soluții pentru tine și casa ta.

5. Care sunt principalele provocări ale pieței de design și cum reușiți să le preîntâmpinați?

Se spune că, în orice piață, atunci când există cerere mai mare, apar și oferte mai multe. Ceva similar se întâmplă și cu piața de design interior. Interesul crescut forțat în pandemie a dus și la o creștere nu tocmai corectă și naturală a pieței de design interior. Și sunt două probleme aici.

Pe de o parte, lispa unei anumite educații în acest sens a publicului larg, pentru care design interior înseamnă, cum spuneam, doar reorganizarea spațiilor de depozitare și schimbarea culorilor obiectelor decorative. Iar pe de altă parte, există multe persoane din păcate care s-au transformat aproape peste noapte în designeri de interior doar pentru că erau pasionați de culori și decorațiuni și au făcut un curs rapid de design.

Un designer de interior profesionist are mulți ani de școală în spate, o facultate de arhitectură sau design, cunoștințe multiple nu doar despre cromatică și stiluri de amenajare, ci chiar cunoștințe tehnice și de proiectare, plus multă experiență acumulată prin implicarea și implementarea a foarte multe proiecte diferite.

Rewire ID este un studio cu echipă de profesioniști, specializați pe fiecare segment al unui proiect de design interior, oameni care își tratează munca cu seriozitate și pasiune și care își doresc cu adevărat să le ofere clienților cea mai bună soluție posibilă pentru ceea ce își doresc. Din fericire, clienții noștri au încredere totală în ceea ce facem, iar munca noastră nu le-a înșelat niciodată așteptările. Știu că apelează la servicii premium, pentru un rezultat premium.

6. Care sunt atuu-urile agenției dvs. pe piața de design interior din România?

Așa cum spuneam, principalul nostru atu este echipa. Pregătirea, experiența și expertiza fiecărui membru al echipei Rewire ID garantează cele mai bune rezultate.

În plus, gama noastră completă de servicii, incluzând cum spuneam și randare 3D, dar și achiziție de obiecte de mobilier, de decor și de artă, precum și soluții de design bazate pe știința biogeometriei, ne transformă într-un one-stop-boutique de design interior, într-un furnizor complex și complet de design interior.

7. Care sunt tendințele de design interior în acest an și ce noutăți pregătiți pentru clienții dvs.?

Dacă ne referim strict la tendințe generale de design interior care se observă deja în propunerile marilor case de design interior la nivel național, putem spune că se merge în continuare pe simplu și minimalist, pe culori neutre și combinații de metale.

Echipa Rewire ID și-a propus pentru acest an o abordare în tendințele actuale, dar cu accent pe relația cu clienții noștri. Ne dorim să venim mai aproape de clienți și cu servicii suplimentare, de consultanță punctuală, pe proiecte care pot părea mai puțin ample, pe probleme pe care aceștia le pot întâmpina după o perioadă de la finalizarea unei locuințe, pe soluții simple și concrete pentru nevoi imediate.

Vizăm, totodată, să dezvoltăm departamentul și serviciile de randare 3D, să ridicăm vizualizările 3D de design interior la un cu totul alt nivel, inovator pe piața noastră, dar despre asta vom dezvălui mai multe la momentul oportun.