Cristalele timpului, un nou tip de materie

Oamenii de știință au creat cristalele timpului – cristale care au o structură atomică ce se repetă nu doar în spațiu ci și în timp, fiind într-o perpetuă mișcare fără energie.

09 mart. 2017, 12:23
Cristalele timpului, un nou tip de materie

Un nou tip de materie, denumită cristalele timpului- a fost creat de două echipe de oameni de ştiinţă, demontând teoria potrivit căreia acest lucru ar fi imposibil, informează independent.co.uk.

Cristalele normale, de la cele de diamant la cele de gheaţă, au atomi care sunt dispuşi în mod repetitiv în cele trei dimensiuni ale spaţiului: lungime, lăţime şi înălţime.

Totuşi, atomii cristalelor timpului, a căror existenţă a fost intuită de câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, Frank Wilczek, în 2012, au o structură care se repetă și în timp, nu numai în spațiu. Astfel cristalelor timpului li se adaugă o a patra dimensiune, mişcarea timpului.

În esenţă asta înseamnă că ele oscilează pentru totdeauna fără nicio influenţă externă. Cristale temporale se mișcă fără energie.

Este ca și cum materia și structura acestora este creată de un cerc temporal care se repetă.

Înainte ca aceste cristale să fie create, au fost cercetători care şi-au exprimat îndoiala că pot exista cristale care să aibă o mişcare perpetuă contrazicând legile fizicii.

Cristalele timpului par a fi un sistem închis, astfel că nu se pierde energie în afară şi par să aibă proprietăţi similare super conductorilor, astfel că electronii pot să se mişte fără nicio rezistenţă.

Acest lucru permite ca mişcarea cristalelor să continue pentru totdeauna, cel puţin teoretic.

Aplicaţiile practice sunt considerate a fi departe, dar se crede ca proprietățile unice ale cristalelor ar putea ajuta la transpunerea calculului cuantic în realitate.

O echipă de cercetători din Maryland și alta de experţi de la Universitatea Harvard au publicat lucrări distincte în Nature, una dintre revistele de top din lume, în care descriu proprietăţile unui cristal al timpului.