Cristi Borcea, scos din penitenciar pentru dosarul dezafilierii Craiovei. Primele declaraţii după ieşirea din închisoare

De Ziua Femeii, Curtea de Apel București a stabilit un nou termen în dosarul privind dezafilierea echipa de fotbal Universitatea Craiova.

08 mart. 2017, 08:43
Cristi Borcea, scos din penitenciar pentru dosarul dezafilierii Craiovei. Primele declaraţii după ieşirea din închisoare

UPDATE: Cristian Borcea, fost membru al Comitetului Executiv al FRF, a fost audiat miercuri, în calitate de martor, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, el arătând că Dumitru Dragomir a cerut ca excluderea clubului din campionatul intern să fie ultima soluţie, pentru că dacă sunt câştigate acţiunile din instanţă ale Universităţii şi Pandurii Târgu Jiu, „ne nenorocim, nu mai vin bani la fotbal şi fotbalul românesc moare”. Borcea a spus că el a votat în Comitetul Executiv al FRF conform propriei conştiinţe, nefiind niciodată influenţat la vot de Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.

Fostul acţionar al FC Dinamo Cristian Borcea a fost adus miercuri de la Penitenciarul Jilava la Curtea de Apel Bucureşti pentru a da o declaraţie de martor în dosarul privind excluderea clubului de fotbal Universitatea Craiova din campionatul intern, în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Mircea Sandu şi fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir.

Borcea, care a revenit recent în Penitenciarul Jilava, după ce a fost o perioadă internat la Spitalul Floreasca, pentru o intervenţie chirurgicală la un genunchi, a fost audiat aproximativ o oră, timp în care a stat în picioare, el povestindu-le judecătorilor despre şedinţa Comitetului Executiv al FRF în care s-a decis dezafilirea Universităţii Craiova, la care el a participat în calitate de membru.

„Am participat la şedinţa Comitetului Executiv, fiind membru, unul dintre cei doi reprezentanţi ai Ligii Profesioniste de Fotbal, alături de Marius Stan. (…) În cadrul şedinţei din 8 iulie 2011, am supus atenţiei membrilor Comisiei situaţia dintre Dinamo Bucureşti şi Pandurii Târgu Jiu în ce priveşte jucătorul Iordache. Dinamo câştigase litigiile cu Panduri la toate comisiile jurisdicţionale din cadrul Federaţiei. Pandurii solicitase la instanţele civile să nu plătească clauza de un milion de euro, clauza de reziliere a jucătorului Iordache llie. L-am întrebat pe Adrian Stângaciu dacă acţiunea formulată de Pandurii este regulamentară şi a zis că nu, că nu este compatibilă cu regulamentul FIFA şi UEFA, care atrage automat excluderea”, a arătat Borcea în declaraţia sa.

El a adăugat că Stângaciu i-a spus atunci şi de un alt litigiu, al FC Universitatea Craiova, care a formulat o acţiune în civil.

Cristian Borcea le-a spus judecătorilor că la acea şedinţă a intervenit Dumitru Dragomir, care a spus: „Staţi, fraţilor, să nu nenorocim Universitatea Craiova şi Pandurii Târgu Jiu, că nu ne mai dau banii şi nenorocim fotbalul românesc”.

Borcea a mai arătat că Mircea Sandu a întrebat care sunt consecinţele acţiunilor introduse la instanţele civile de către cluburile Pandurii şi Universitata Craiova, iar Stângaciu a comunicat că au fost încălcate anumite articole şi paragrafe din normele FIFA şi UEFA.

Întrebat de unul dintre judecătorii din complet cum s-a ajuns la cuvântul excludere, Borcea a spus că Stângaciu le-a comunicat atunci că, pentru aceste acţiuni, cluburile riscă excluderea, conform statutului.

Fostul acţionar al FC Dinamo şi-a amintit că atunci a intervenit Dumitru Dragomir, care le-a spus: „Fraţilor, ne  nenorocim! Rămânem fără bani şi se anulează contractul cu televiziunile, nu mai vin bani la fotbal şi fotbalul românesc moare”, apoi le-a solicitat ca „excluderea să fie ultima soluţie” şi să se găsească o soluţie amiabilă.

„La solicitarea lui Mircea Sandu, s-a pus în discuţie efectuarea a două adrese către cluburi, prin care li s-a dat un termen în care să renunţe la acţiunile pe care le-au formulat în faţa instanţelor. Propunerea a fost acceptată de membrii Comitetului Executiv, însă nu pot preciza dacă au fost şi emise adresele, pentru că a doua zi am plecat în SUA, unde am stat şapte-opt luni. (…) Situaţia Universităţii Craiova nu era inclusă pe ordinea de zi a Comisiei, fiind ridicată în urma intervenţiei mele cu Pandurii Târgu Jiu. (…) Anterior şedinţelor Comitetului, primeam prin fax ordinea de zi, faxul fiind trimis fie la Ligă, fie la Dinamo”, a mai spus Borcea în faţa instanţei.

El a recunoscut că se consulta cu ceilalţi reprezentanţi ai Ligii Profesioniste de Fotbal înaintea şedinţei Comitetului Executiv, când apăreau probleme care vizau cluburi din Liga 1.

Cristian Borcea a mai spus că Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu nu l-au influenţat niciodată în exprimarea unui vot.

Cristi Borcea a fost scos din spital și adus la proces, anunţă România TV. Fostul șef de la Dinamo, care a acuzat probleme de sănătate în ultima perioadă de carceră, arată destul de bine și e vopsit! Fostul șef de la Dinamo are un costul cenușiu!

La sosire, Cristi Borcea le-a zâmbit complice lui Mitică Dragomir, fostul președinte LPF, și lui Mircea fostul șef al FRF.

La prima instanță, la Tribunalul București, inculplații Dumitru Dragomir și Mircea Sandu au primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare. Cei doi trebuie să plătească în solidar cu FRF și LPF și despăgubiri de peste 220 de milioane de euro.