Cristian Buşoi: Germanii, mai restrictivi cu românii care vor să se trateze la ei, din cauza datoriilor

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat joi că sunt câteva ţări europene foarte restrictive în a accepta formularele E112 şi S2 pentru tratamentele în străinătate ale românilor. Cauza este neplata serviciilor medicale către aceste ţări de-a lungul anilor.

07 nov. 2013, 15:08
Cristian Buşoi: Germanii, mai restrictivi cu românii care vor să se trateze la ei, din cauza datoriilor

Cristian Buşoi, peşedintele CNAS, a spus că în aproximativ 20 de ani s-a acumulat o datorie de 168 de milioane de euro.

„Va trebuie să creştem banii pe care îi alocăm tratamentelor în străinătate, nu pentru că aş vedea neapărat o mare creştere a numărului românilor care se tratează în străinătate începând cu anul viitor, dar în primul rând pentru că avem încă de plătit datorii din anii trecuţi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii. Avem informaţii de la pacienţi că sunt din ce în ce mai restrictivi şi câteva ţări europene sunt foarte neliniştite în privinţa acestor datorii în a accepta formularul S2 şi E 112 uneori chiar şi cardul european de sănătate, ceea ce este extrem de îngrijorător. De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania”, a spus Cristian Buşoi într-o întâlnire cu presa.

Preşedintele CNAS a explicat modul în care se decontează tratamentele în străinătate pe reglementările europene şi prin directiva transfrontalieră nr. 24 din 2011.

„Sunt trei situaţii – tratamente de urgenţă care se fac pe baza cardului european şi nu înseamnă costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile în ţară şi se solicită formularele E112 sau S2, plata se face în acest caz la tarifele din ţara în care se efectuează tratamentul şi al treilea caz situaţiile în care pacienţii vor să plece în străinătate din propria iniţiativă să îşi facă tratamentele şi în acest caz decontarea se face la nivelul costurilor din România”, a afirmat doctorul Cristian Buşoi.

Referitor la cât de repede se primesc banii cheltuiţi de pacienţi pentru tratamente în străinătate, Buşoi a menţionat că depinde de complexitatea dosarului şi din momentul validării acestuia termenul este de 90 de zile.

Citeşte şi Cristian Buşoi: Susţinem actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite